Шулева и ген. Атанасов в задочен спор за отнет лиценз на оръжейна фирма

Вицепремиерът Лидия Шулева и бившият шеф на Национална служба "Сигурност" Атанас Атанасов влязоха в задочен спор за лиценза за търговия с оръжие на фирма "Елмет инженеринг", която бе визирана в списъка на ЦРУ за незаконна търговия с режима на Саддам Хюсеин.

"През 1998 г. Междуведомственият съвет по ВПК отнема разрешителното ѝ поради скандал с контрабанден внос на два реактивни двигателя за военни самолети", заяви в неделя пред Би Ти Ви бившият шеф на Национална служба "Сигурност"(НСС) ген. Атанас Атанасов. Той твърди, че дружеството е имало лиценз, издаден още от правителството на Жан Виденов.

Информацията на българските институции била, че моторите щели да бъдат изнесени за тогавашна Югославия, върху която имаше наложено ембарго. По думите на Атанасов с този случай била свързана и фирмата "Делта Г", която участва в дружеството "Алитас", чийто акционер е "Полдис Ес", която от своя страна пък участва в офшорната фирма "Джеф". "Джеф" е другата българска фирма, посочена в доклада на ЦРУ, заедно с "Сара М". Последното дружество по информация на бившия шеф на НСС било собственост на двама иракчани и никога не била искала или получавала лиценз за търговия с оръжие от правителството на Иван Костов.

"Интересното е защо настоящето правителство е върнало лиценза на "Елмет инженеринг", запита Атанасов. Според него свързаните в случая лица са изпълнителният директор на това дружество Ленко Ранков и вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева. Според справка на информационната система ДАКСИ към момента, в който е бил отнет лицензът на "Елмет инженеринг", двамата са участвали в Съвета на директорите на Завода за изчислителна техника (ЗИТ).

"Изявленията на един небезизвестен генерал от НСС в близкото минало не подлежат на коментар", заяви на специално свикана по случая пресконференция вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева. "Като изпълнителен директор на "Албена инвест холдинг", тогава участвах в бордовете на 25 дружества, чиито акции, заедно с още 50 фирми, бяхме придобили в масовата приватизация", обясни Шулева. "Нищо чудно да се окаже, че с още някого, когото дори не познавам, съм била в управата на нечие дружество и то има някакъв лиценз, свързан със сегашната ми дейност", коментира вицепремиерът.

Тя бе категорична, че през 1998 г. на "Елмет инженеринг" не е отнемано разрешителното за търговия с оръжие. Според документацията на Междуведомствения съвет за лицензиране на оръжейната търговия, чийто председател е министърът на икономиката, първото разрешително за този вид дейност на "Елмет инженеринг" е издадено на 27 декември 1996 г. Още три лиценза е издало правителството на ОДС и практически фирмата е работила без прекъсване до края на 1999 г. "На 26 април 1999 г. е предоставено разрешително за шест месеца, подписано лично от ген. Атанасов", заяви Шулева и показа документа.

"Наистина ли е извадила такъв документ?", попита в отговор на въпрос на Mediapool ген Атанас Атанасов. "Лицензите не се подписват от директорите на Национална служба "Сигурност", а от председателя на Междуведомствения съвет", допълни той и отказа повече коментар с думите "нека изчакаме отговорите на парламентарния въпрос".

В петък лидерът на партия Демократи за силна България Иван Костов отправи актуален въпрос към Лидия Шулева дали и кога на визираните в доклада български фирми са издавани лицензи за търговия с оръжия и стоки с възможна двойна употреба, за кои страни, отнемани ли са лицензи, възстановявани ли са обратно, както и информация дали са им издавани разрешения за конкретни сделки.

"От края на 1999 г. до 2003 г. "Елмет" не е подавала въобще искане за нов лиценз", категорична бе Шулева в неделя на извънредно свикания брифинг. Едва на 19 юни 2003 г. междуведомственият съвет е издал ново разрешително на "Елмет", което дори било с резолюция на ООН. "Но това е станало след падането на ембаргото върху Ирак и по време, когато аз не съм била на сегашната си позиция на министър на икономиката", заяви Лидия Шулева.

Тя обеща в отговора на парламентарното питане, внесено от Иван Костов, да посочи всички дестинации, за които е имала разрешение да търгува "Елмет инженеринг". Лидия Шулева обеща да се извърши проверка за автентичността на посочените в доклада на ЦРУ данни и тяхната последователност. "Ще търсим виновните лица и ако има такива, трябва да се реши каква наказателна отговорност ще носят те", допълни тя.

Споделяне

Още от Бизнес