Шулева предлага създаването на фонд за разработка на проекти

Създаването на фонд за разработка на проекти предложи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лидия Шулева при откриването на Българския инвестиционен форум, който тази година се провежда под мотото "Проекти и финансиране".

За участие са се регистрирали 522-ма души, 70 лектори и 25 представители на държавните институции. Според Шулева основните задачи на правителството за подпомагане на инвеститорите са осигуряване на стабилна икономическа среда за бизнес, намаляване на данъците за бизнеса, свиване на дела на сивата икономика, поддържане и развиване на работната сила и подпомагане на тези, които не могат да се справят сами.

Вицепремиерът съобщи, че от създадения гаранционен фонд за микрокредитиране вече са раздадени 5 хиляди микрокредита за 24 милиона лева, и които са създали над 5 хиляди работни места, като над половината от раздадените пари са за стартиращ бизнес.

Според нея има още възможности за даване на пари от този фонд, тъй като в него започват да се събират суми от вноските на тези, които са взели заеми по-рано.

В приветствие до форума, прочетено от съветника в министерството на икономиката Никола Мирчев, вицепремиерът Николай Василев казва, че през последните години има трайна тенденция към увеличаване на общия размер на инвестициите в българската икономика като през миналата година те са имали ръст от 9,3 процента, стигнали са 6,37 млрд. лева или 19,7 процента от Бурния вътрешен продукт на страна.

Вицепремиерът припомни на участниците във форума инициативата на Министерството на икономиката за създаване на инвестиционен фонд с държавно участие. Създаването на фонда е в напреднал етап - получени са окончателните оферти на кандидатите и предстои тяхното класиране. Очаква се фондът да започне да работи през есента на тази година.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?