Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Шулева премахва разликата български - чужд инвеститор, дели ги по обема на вложенията

0 коментара

Българските и чуждестранните инвеститори получават еднакъв статут и се разделят на три групи според обема на инвестициите - от 10 до 50 млн.лв., от 50 до 100 млн. и над 100 млн.лева.

Законът ще предвижда и санкции за неспазване на сроковете за административно обслужване.

За всеки инвеститор от втори клас ще отговаря по един служител от Българската агенция за инвестиции (сега Агенция за чуждестранни инвестиции) , който ще бъде упълномощен да го представя пред всички административни органи в страната и те ще бъдат задължени да му оказват съдействие.

Третият клас инвеститори - с вложения над 100 млн.лв., ще получават и държавни помощи, които ще се използват за получаване на площадка и изграждане на друга необходима инфраструктура.

Промените в закона за туризма предвиждат да се създаде изпълнителна агенция по туризма към министъра на икономиката. Във ведомството на Лидия Шулева ще остане отдел, който ще се занимава с изготвяне на политика в сектора. Агенцията по туризъм ще се занимава с категоризацията и издаване на лицензи в бранша. През нея ще се осъществяват и европейските програми за подпомагане на туризма.

Това предвиждат промени в закона за чуждестранните инвестиции, подготвяни от министерството на икономиката. На поредица от срещи вицепремиерът и икономически министър Лидия Шулева обсъди промените в този и още три закона - за туризма, за местното самоуправление и за малките и средни предприятия, с работодателски и браншови организации, областни управители и кметове.

Пред медиите Шулева коментира, че след постигнатата финансова стабилизация на страната, трябва да се работи в посока на ускоряване на темповете на икономическия растеж в туризма, малките и средни предприятия и увеличаването на притока на инвестиции.

Председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев подкрепи стремежа на министерството на икономиката да предлага промени в законите, които да премахват административните бариери пред бизнеса. Той напомни, че фирмите продължават да изпитват сериозни затруднения и да губят пари и време при осигуряване на различните изисквани разрешителни, като тези от пожарната и ХЕИ например.

Според председателя на Българската търговско-промишлена палата Божидар Божинов, промените на централно ниво са в правилната посока, но фирмите имат проблеми с общинската администрация. Той изрази надежда, че ще се направи необходимото, за да може и там да се подобри обслужването.

С промените в закона за малките и средните предприятия се предлага сливането на едноименната агенция с агенцията за насърчаване на търговията. Новата структура ще се казва Агенция за малките и средните предприятия и насърчаване на бизнеса. Тя ще се занимава с обучение на мениджърите за участие в програмите на ЕС. Ще се изпълняват и програми свързани с повишаване на конкурентноспособността, насърчаване на износа и подобряване на имиджа.

Лидия Шулева информира, че в момента идеята за откриване на представителства на Българската агенция за инвестиции в определени страни се обсъжда с представители на ЕБВР и Международната финансова корпорация на Световната банка. На базата на получената от тях информация и на разговори с търговските представители на страната в чужбина, ще се прецени точно в кои страни да се изпратят хора.

Шулева уточни, че каквото и решение да бъде взето, то ще бъде проведено в рамките на сегашния щат, отпуснат за търговски представители. Според нея основна цел на служителите в представителствата ще бъде да провокират интерес към предлагани от България инвестиционни проекти.

За разрешаване на проблемите с управлението на курортите, от министерството на икономиката предлага да се създадат саморегулиращи се структури. С промените в закона за местното самоуправление общините ще останат основни управленски единици, но саморегулиращите се организации ще се занимават с вземането на решения за развитие на инфраструктурата и ефективното управление на природните ресурси.

Ще се създаде курортен съвет, чиито членове ще се излъчват от представители на лицензираните лица и категоризираните субекти на територията на курорта. Съветът ще взема решение по отношение на управлението на отпадъците, поддържането на инфраструктурата, осигуряването на вътрешния ред и т.н.

Заместник-министърът на икономиката Димитър Хаджиниколов обясни, че все още се обсъжда как да бъдат разделени приходите от курортна такса между курорта и общината. Имало случаи на общини, които отказвали да инвестират каквато и да е част от получените пари в развитие на инфраструктура на съответния курорт.

Първоначалното предложение било 80% от таксата да остава в курорта, а 20% на общината. Но след обсъждания се стигнало до извода, че всеки случай е специфичен и е трудно да се определи единна ставка за всички курорти.

Националните курорти ще бъдат юридически лица, второстепенни разпоредител с бюджетни кредити към кмета на общината.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.