Шулева: Симеон е основното предимство на НДСВ в изборите, ген. Борисов може да е в листите

НДСВ ще номинира за депутати само хора, които са доказали своята лоялност към партията, обяви в сряда председателят на жълтия предизборен щаб Лидия Шулева. Тя подчерта, че това е първото и най-важно условие за включване в листите на партията, която, според последните социологически проучвания, се очертава втора политическа сила в следващия парламент след БСП.

Бившият вицепремиер допълни, че кандидат-депутатите трябва да са доказани професионалисти и безспорни авторитети в своята област и не изключи възможността сред номинираните да е и настоящият главен секретар на МВР Бойко Борисов. От седмица насам името му се спряга като водач на царската листа в Кърджали, където БСП смята да издигне Стефан Данаилов, а ОДС - Петър Стоянов, макар че нито една номинация все още не е потвърдена. Според запознати, обаче, по-реалистично било бившият бодигард на Тодор Живков и на Симеон, който е сред най-популярните личности в България, да води листа в Софийска област.

Източници от НДСВ споменават и друга популярна фигура - на футболната легенда и настоящ кмет на Сливен Йордан Лечков, който също можело да бъде номиниран за кандидат -депутат.

Шефката на предизборния щаб отказа да коментира позицията на зам.-председателя на партията Николай Свинаров, че 1/3 от хората в листите ще бъдат сменени. Ако трябва да го кажа по друг начин, сега имаме 95 депутати, а ни трябва дълга листа - значи ще има и нови хора, допълни Лидия Шулева. По думите ѝ, дори и онези, които ще отпаднат от листите, ще останат в партийната банка кадри. Самите листи обаче нямало да са ясни скоро.

По-важно е не за кого се гласува, а за каква политика, обясни още Лидия Шулева. Тя подчерта, че избирателите трябва да бъдат стимулирани да подкрепят НДСВ заради предлаганата политика и допълни, че безспорното предимство на партията пред останалите политически сили е нейният лидер Симеон Сакскобургготски.

Както и на миналите избори, Симеон няма намерение да се кандидатира за депутат. Още в края на миналата година обаче той даде заявка за втори премиерски мандат.

В предизборната си програма НДСВ ще заложи на акцентите, които поставят хората в социологическите изследвания, отбеляза Лидия Шулева.

По думите ѝ, докато преди 4 години на първо място била безработицата, сега е проблемът с правораздаването и обществения ред, а второ и трето място си делели социалната и икономическата сигурност. Проблемите изискват проекти за решения, които да бъдат гласувани от народа, обясни своето виждане за кампанията шефката на жълтия щаб. Тя допълни, че самите решения били по простата формула "закон, пари и административен капацитет". За срок на завършване на предизборната програма обаче определи "първия ден от официалния старт на кампанията".

Най-рано следващата седмица след заседание на Политическия съвет на партията пък ще бъдат определени заместниците на Шулева в щаба.

Тя допълни, че НДСВ трябва да намери за предстоящите избори 25-30 хил. души за застъпници по избирателните секции.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?