Шулева: Спиране на приватизацията е предизвестен край на цигареното производство у нас

Спирането на приватизацията и преструктурирането на "Булгартабак холдинг " сега означава предизвестен край на цигареното производство у нас със срок максимум две години, каза вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева по време на дебата. По думите ѝ прекратяването на продажбите на дружествата ще доведе до фалит за повечето от тях. При сегашната приватизационна процедура повечето от работниците имат шанс да запазят местата си или да получат достойни обезщетения, каза още Шулева.

Според нея призивите да се спре приватизацията са призиви да се спре фонда за финансиране на социалните разходи в процеса на преструктуриране на холдинга.

Ескалацията на необосновани искания и подклаждането на социално напрежение в "Хасково - БТ" може да доведе единствено до внасяне в съда на искане за обявяване в несъстоятелност на дружеството, каза Шулева.

Тя изрази съмнение каква е истинската причина за днешния дебат - в защита на "Хасково БТ" или има друга по-дълбока цел. "Съмнявам се, че за спасяването на едно отдавна фалирало предприятие ще употребите толкова усилия. Може би визирате всъщност експеримeнталната фабрика в задния двор на предприятието, отдавна отдадена на частни собственици, която се опитва да произвежда експериментални цигари под фасадата на "Хасково БТ" , коментира вицепремиерът.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?