Шулева заминава за Китай с 46-членна бизнес делегация

Вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева заминава на 16 октомври на официално посещение в Китай, където ще се срещне с министър - председателя на страната Вън Цзябао, съобщи пресцентърът на ведомството.

Китай е водеща страна във външнотърговския ни стокообмен с Азия и един от перспективните чуждестранни инвеститори в страната ни, се посочва в съобщението. По време на посещението в Пекин и Шанхай вицепремиерът Шулева ще се срещне и с министъра на търговията, с кмета на Шанхай Хан Джън, както и с висши мениджъри на китайските компании Hua Wei, CITIC Group, ZTE Corporation. На срещите ще бъдат обсъждани отношенията между България и Китай в области от взаимен интерес като телекомуникации, информационни технологии, битова електроника, инфраструктура.

Вицепремиерът Шулева ще бъде придружавана и от 46-членна бизнес делегация, включваща представители на различни сектори на българската икономика.

В Пекин и Шанхай тя ще открие бизнес форуми с участието на българските фирми и китайски компании, които проявяват интерес към сътрудничество.

Посещението на Лидия Шулева е по покана на г-жа У И, вицепремиер на Китай. В официалната делегация са включени Веселин Близнаков, председател на парламентарната комисия по енергетика, Янаки Стоилов, председател на парламентарната група за приятелство България-Китай, Радослав Бозаджиев, заместник-министър на икономиката и съпредседател на Смесената българо-китайска междуправителствена комисия за икономическо, търговско и научно-техническо сътрудничество, Феим Чаушев, заместник-министър на младежта и спорта.

В рамките на посещението ще бъде проведена 11-та сесия на българо-китайската Смесена междуправителствена комисия за икономическо, търговско и научно-техническо сътрудничество.

Още от Бизнес