Шулц омекна за нова коалиция с Меркел, но при "неподлежащи на преговори условия“

Мартин Шулц

Левоцентристкият съперник на канцлерката Ангела Меркел - лидерът на социалдемократите Мартин Шулц, изложи "неподлежащи на преговори условия" за участие в следващото германско правителство. Те включват равно заплащане за мъже и жени, да не се повишава в никакъв случай възрастта за пенсиониране над 67 години и равни възможности за образование.


В явен опит да се обърне към по-възрастните германци, които са значителна част от населението, Шулц заяви на пресконференция в Берлин, че правителството на Ангела Меркел, в което Социалдемократическата партия (ГСДП) е по-малкият коалиционен партньор, "не е способно да гарантира достоен живот на хората в напреднала възраст".

Германия има най-високата средна възраст в Европейския съюз - 45 г., припомня ДПА.

Според официалната германска статистика 56,1 на сто от хората, които ще имат право на глас в парламентарните избори на 24 септември, са на възраст от 50 г. нагоре. Именно тях ухажва Шулц с новите си предложения, надявайки се да обърне тенденциите в допитванията, които системно сочат изоставане с около 15 процентни пункта на неговата ГСДП от управляващите консерватори от блока ХДС/ХСС на Меркел.

Според АП ГСДП е преценила, че с оглед на това съотношение на силите най-добрият ѝ шанс да управлява е да запази сегашната "голяма коалиция" на двете основни партии и да остане младши партньор в тази коалиция начело с Меркел.

 

От друга страна обаче, пред днешната канцлерка и нейната партия стои и опцията да сформират управляващо мнозинство с либералната и ориентирана към бизнеса "Свободна демократическа партия", която по всяка вероятност ще се върне във федералния парламент след тези избори.

На пресконференцията Шулц не изключи възможността ГСДП отново да влезе в "голяма коалиция" със ХДС, която от мнозина се разглежда като последна опция, при изчерпване на всички останали. Той обаче продължи да настоява, че половината от избирателите още не са решили как ще гласуват и затова той все още има шанс.

 

"Всеки, който иска отстраняването на Меркел, трябва да гласува за Шулц. Всеки, който гласува за други партии, ще получи Меркел", предупреди кандидатът на ГСДП.

"Ние не можем да допуснем хората, които са се трудили най-много, да бъдат изоставени при управление с наше участие", посочи Шулц, чиято партия има подкрепа в анкетите на около 24 процента от електората срещу 38 за консервативния блок.

 

"Брекзитът в Европа, Тръмп в Америка, десните екстремисти в парламентите - всичко това кара много хора да се опасяват за нашата демокрация. Може да сте сигурни, че аз ще отстоявам и защитавам нашите ценности", подчерта той.

Доста наблюдатели смятат, че Шулц чука на отворена врата. Меркел също заиграва с идеята за запазване на пенсионната възраст, но нейният финансов министър Волфганг Шойбле твърдо настоява за повишаването ѝ до 70 г. Лидерът на консерваторите в Бундестага Фолкер Каудер каза по този повод, че предложенията на Шулц до голяма степен вече са възприети и че казаното от него звучи "леко забавно".

Шулц обеща също да се противопостави на "спиралата на въоръжаването" и каза, че за разлика от Меркел, той не се обвързва с повишаване на разходите за отбрана до 2 процента от брутния вътрешен продукт, каквато е линията на НАТО и за което настоява президентът на САЩ Доналд Тръмп.

 

Германия е една от многото страни членки на алианса, които не изпълняват това изискване. Тя харчи 1,23 на сто за въоръжените си сили. Шулц дори оспорва твърдението, че алиансът си е поставял твърдо такава цел. Според него това било прието само като "желателно".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа