Шулц се отказа да е външен министър в кабинета на Меркел

Дъжд от критики в Германия срещу състава на новото правителство

Мартин Шулц
Председателят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц съобщи, че се отказва от поста на външен министър в бъдещото правителство на Ангела Меркел след силна съпротива от собствената му партия. Така драмата около формирането на новата управленска коалиция влиза в нова фаза, въпреки че преди два дни бе постигнато споразумение между блока на Меркел Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз и партията на Мартин Шулц четири месеца след провеждането на изборите. 
 
Шулц заяви, че според него дебатите в ГСДП подлагат на риск одобрението на партийните членове при предстоящото гласуване на споразумението в партията. 
 
"Отказвам се от участие във федералното правителство и същевременно искрено се надявам това да сложи край на споровете в партията за назначенията. Моите лични амбиции трябва да бъдат поставени след интересите на партията", посочи в комюнике партийният лидер.
 
По-рано в. "Билд" съобщи, че хора от близкото обкръжение на Шулц са настояли той да се откаже от плановете да поеме външното министерство в новото правителство, в случай че съпартийците му одобрят коалиционното споразумение.
 
Още през септември Шулц публично обеща да не влиза в правителство на Меркел и сега понесе силни критики от съпартийците си заради промяната на позицията му.  Преди два дни Шулц обяви, че влиза в кабинета и ще се оттегли от председателския пост в ГДСП, а Ройтерс съобщи, че ще бъде заместен от председателката на парламентарната група на партията Андреа Налес
 
В ГДСП има сериозна съпротива срещу желанието на Шулц партията отново да влезе в коалиция с Меркел. Според част от нейните членове по-слабите изборни резултати на партията на вота през миналата година се дължат именно на колаборацията с Меркел. 
 
Партията планира да се произнесе за постигнатото споразумение на референдум, в който ще участват общо 463 723 нейни членове. Вотът ще се проведе от 20 февруари до 2 март. 
 
Външният министър разкритикува Шулц 
 
Часове по-рано сегашният външен министър и бивш лидер на ГДСП Зигмар Габриел разкритикува Шулц, че не спазва обещанието си да не става министър в правителство на Ангела Меркел, съобщи Франс прес.
 
"Остава само съжаление с какво неуважение се действа едни към други в нашата Социалдемократическа партия и колко малко струва дадената дума", казва Габриел в интервю за вестникарската група "Функе", което излиза в събота.
 
Очаква се Зигмар Габриел да не се включи в трудно постигнатата от Меркел широка коалиция. Той разкри, че дъщеричката му Мария му казала след постигането на споразумението между консерваторите и социалдемократите за коалиционно управление: 
 
"Недей да си тъжен, тате, сега ще имаш още повече време за нас. По-добре отколкото господина с косми по лицето" (имайки предвид брадатия Мартин Шулц).
 
"Упражнявах с удоволствие задълженията си на външен министър и в очите на населението очевидно съм си свършил добре работата. Съжалявам, че това обществено одобрение на работата ми остави новото ръководство на Социалдемократическата партия напълно безразлично", добави Габриел.
 
Дъжд от критики срещу новия кабинет 
 
Новият състав на кабинет предизвика много критики в Германия най-вече за отсъствието на видни представители от бивша ГДР в бъдещото правителство на Ангела Меркел, съобщи Франс прес.
 
Младежката организация на консервативния блок на Меркел призова за вътрешно обновление и подготвяне на приемник на ръководния пост и предупреди, че няма време след постигането на силно критикуваното коалиционно споразумение със социалдемократите, съобщи Ройтерс. 
 
Паул Жемяк, лидер на младежкото крило на блока Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС), заяви, че е необходимо да се помисли за това кой ще поеме в бъдеще поста на Меркел, която е на прага на четвърти канцлерски мандат. 
 
Ако ХДС не поеме по пътя на обновлението, като издигне свежи лица и повиши многообразието, "настроението ще бъде много, много лошо", каза той пред германското национално радио. 
 
"Искаме по-млади хора, по-млади политици да бъдат част от управлението и партийното ръководство", заяви Жемяк и добави лаконично: "Нямаме повече много време".
 
По думите му до началото на конгреса на ХДС на 26 февруари Меркел трябва да изясни как ще изглеждат правителството и партията в бъдеще. 
 
"Разочарованието е много силно сред редовите членове на ХДС", констатира младежкият лидер, според когото мнозина партийни членове смятат, че партията не е постигнала добър резултат на преговорите за коалиция. 
 
Без политици от ГДР 
 
След продължителни и тежки преговори консервативният лагер на канцлера Меркел и социалдемократите се договориха в сряда по разпределянето на министерските постове в бъдещия кабинет, който се очаква да поеме функциите си през март.
 
Досега никой не е назначен официално, но сред вероятните министри няма нито един висш политик от бивша ГДР с изключение на канцлерката, израсла в комунистическата част на страната.
 
"Някой ден може би ще се разбере, че Изтокът е част от Германия", отбеляза иронично Грегор Гизи, един от бившите лидери на радикалната партия "Левите", дълго време обвиняван, че е бил сътрудник на източногерманската политическа полиция "Щази".
 
Откакто бе огласено споразумението, валят критики от целия политически спектър. Някои висши представители на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел недоволстват от скромния брой министерства, запазени за тяхното политическо семейство, особено при ключовите ведомства. 
 
"Навсякъде ври и кипи", обобщи положението председателят на младежката организация на ХДС Паул Цимяк и призова за "обновяване" на правителството. 
 
"В това правителство така просто не може да продължава", заяви той пред радио "Дойчландфунк". 
Споделяне

Още по темата

Още от Европа