Шумен получи 10 млн. лв. за довършване на водния цикъл

Шумен получи 10 млн. лв. за довършване на водния цикъл

Проектът за довършване на водния цикъл на град Шумен стана първият ВиК-проект, получил 10 млн. лв. от новата оперативна програма "Околна среда" (2014-2020) след фазиране, което позволи започнатият в първия програмен период проект да бъде довършен с пари от втория, чрез разделянето му на фази.

Договорът за безвъзмездната финансова помощ бе подписан от екоминистъра Ивелина Василева и кмета на Шумен Любомир Христов. Общата стойност на инвестицията е 13 млн. лв.

"След дългата и драматична история на този проект се надявам, че сега ще приключи успешно и скоро жителите на Шумен ще се радват на по-качествени ВиК услуги“, каза Ивелина Василева. Ако екоминистерството не беше фазирало този проект, който е един от общо осемте разделени проекти, общината трябваше да плати за своя сметка довършването на водния цикъл.

Христов също коментира, че ако проектът не е бил фазиран, това е щяло да има тежки финансови последици за общината.

Изграждането на водния цикъл на Шумен започна през 2012 г. и досега в него са инвестирани близо 49 млн. лв. В първата фаза на проекта бяха положени 41 км нова ВиК мрежа. За довършване останаха модернизацията на пречиствателната станция за отпадъчни води и помпената станция в кв. "Дивдядово". При завършването на втората фаза на водния цикъл ще бъде осигурено 100% покритие на града с канализационна мрежа и пречистване на водите, посочиха от екоминистерството.

Ивелина Василева заяви, че предстои подписване на договори за безвъзмездна финансова помощ и с останалите седем общини, чийто проекти бяха фазирани.Това са Раднево, Банско, Варна (Златни пясъци), Видин, Враца, Тервел и Ямбол. Общата стойност на осемте фазирани проекта е 234 млн. лв.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?