Шумен съди Агенцията по заетостта заради безработните

Обща за всички партии, но шарена бюлетина е компромисния вариант, който е на път да предложи НДСВ на коалиционния си партньор ДПС, след като хората на Ахмед Доган се обявиха категорично против въвеждането на бяла интегрална бюлетина на парламентарните избори. Идеята за интегралната бюлетина, върху която ще са изписани имената на всички партии и гласоподавателите ще отбелязват с кръстче избора си, обаче е важна част от пакета за промени в избирателните закони, внесени от управляващите в началото на седмицата.

Общата бяла бюлетина стана причина за поредния сблъсък между НДСВ и ДПС в момент, когато управляващата им коалиция виси на косъм заради провала на сделката за "Булгартабак", предизвикан от ДПС. Възможността гласоподавателите да отбелязват с "Х" избора си на една от всички изброени партии може да доведе до объркване и грешки във вота, коментира в понеделник депутатът от ДПС Четин Казак.

Сега обаче от ръководството на жълтата парламентарна група са измисли компромисен вариант, при който бюлетината отново да бъде обща, но пък името на всяка партия да бъде оцветено с цвета на съответната политическа формация. Така, според царистите, рискът от объркване значително намалява, а съответно и опасенията на ДПС.

Депутатите на Ахмед Доган обаче останаха резервирани и към новата оферта на жълтите. От движението коментираха, че държат да се запази варианта от последните местни избори в края на 2003-та, когато всяка партия имаше бяла бюлетина с уникален номер, за да не се объркват избирателите.

Социалистите също не одобриха идеята на управляващите. "Няма да правим родопски черги, а избори," коментираха иронично червени депутати, които обаче подкрепят идеята на царистите за обща бяла бюлетина.

Борислав Цеков от "Новото време" пък изрази опасението си, че разноцветната бюлетина може да повтори ефекта от старите цветни бюлетини.

Срещу името на всяка политическа формация да се изписва името на водача на листата или имената на първите трима кандидати от листата, а поредният номер на всяка партия в бюлетината да се определя чрез жребий от районната избирателна комисия, гласи проектът на НДСВ.

В изборното помещение няма да има бюлетини. Те ще се раздават на всеки избирател от секционната комисия и ще се подписват от председателя, заместник-председателя и секретаря на СИК. В "тъмната стаичка" гласоподавателят ще трябва само да отбележи избраната от него партия.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?