Шуменец взе "Златен ключ" за достъп до информация, държавна агенция – "катинар"

Годишните си награди за поощряване на граждани и институции в областта на свободната информация и за порицание на администрацията, отказваща достъп, връчи в петък Фондация "Програма достъп до информация".

Шуменецът Роско Симов получи "Златен ключ" за гражданин, най-активно използвал Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Той е осъдил кмета на Шумен да предостави договор между общината и търговско дружество. Отличието му беше връчено от носителя на миналогодишната награда Вилям Попов. Почетни грамоти в същата категория получиха Георги Шумаков и Милен Чавров за упорито търсене на информация.

За неправителствена организация, най-активно упражнявала правото си на достъп до информация, наградата "Златен ключ" би дадена на Центъра на неправителствените организации в Разград.

В категорията за институция, най-добре организирала предоставянето на информация, наградата "Златен ключ" е присъдена на Комисията за защита на конкуренцията.

На Държавната агенция за информационни технологии и съобщения бе даден "Златен катинар", защото не изпълнява задълженията си по ЗДОИ и нарушава правата на гражданите.

В категорията "Най-абсурдна практика по предоставяне на информация" бе връчен "Вързан ключ" за Генералния щаб на Българската армия. "Срамота" в категорията се присъжда на Министерството на труда и социалната политика.

Отбелязването на Международния ден на правото да знам през тази година се извършва в рамките на проект "Увеличаване прозрачността и отчетността на управлението чрез електронен достъп до информация", финансиран от Доверителния фонд за демократично управление на Програмата на ООН за развитие.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?