Шуменски строители заплашват да блокират "Хемус" заради спрян европроект

Работниците от шуменската фирма "Автомагистрали "Черно море" заплашват да блокират в сряда автомагистрала "Хемус" при Шумен заради неизплатени заплати. Това съобщи председателят на синдикалната организация на КНСБ във фирмата Господин Янков в петък, цитиран от БТА.

Те настояват до сряда да се реши проблемът с изплащането на 13 млн. лева, инвестирани от "Автомагистрали Черно море" за ремонт на пътна отсечка при Каолиново и които трябваше да ѝ бъдат възстановени от европейските фондове.

В края на 2007 г. фирмата спечели обществена поръчка за ремонт на пътни участъци с дължина около 26 км, като проектът е част от Оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР). Търгът е организиран от бившия Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" (ФРПИ), заедно с още десетки други конкурси за пътни проекти по ОПРР, на обща стойност 500 млн. лева. В началото на 2008 г. обаче избухна скандалът с бившия шеф на пътното ведомство Веселин Георгиев и от Брюксел спряха европейските пари за пътища. От ЕК настояха всички търгове по ОПРР да бъдат анулирани.

Междувременно "Автомагистрали Черно море" започна работа по спечеления проект. През октомври м.г. работниците разбират, че са загубили европейското финансиране за извършения ремонт, но тогава обектът е бил на довършителен етап.

На 23 март над 650 работници от фирмата излязоха на протестираха пред Областната управа в Шумен заради неплатени от 4 месеца заплати. Фирмата дължи около 3.8 млн. лв. за заплати и осигуровки на работниците си.

"Автомагистрали Черно море" настоява да си получи парите от Национална агенция "Пътна инфраструктура". Оттам обаче отказват с мотива, че договорът с фирмата, подписан от старото ръководство на ведомството, не поражда правно действие заради отказаното финансиране и те всъщност нямат право да изплатят и един лев. Със случая се запознаха премиерът Сергей Станишев, финансовият министър Пламен Орешарски и вицепремиерът Меглена Плугчиева. Единственият ангажимент, който поеха, е да се консултират с юристи, които да потърсят правни основания фирмата да получи парите си.

Строителите от "Автомагистрали Черно море" обявиха днес, че подготвят едночасова блокада на магистрала "Хемус" от 12 ч. до 13 ч. в следващата сряда, ако дотогава не им бъдат изплатени трудовите възнаграждения.

Споделяне

Още от Бизнес