Шуменският съд остави в ареста Петър Стоянов-Сумиста

Окръжният съд в Шумен наложи постоянно задържане на Петър Стоянов, срещу когото са повдигнати четири обвинения за убийства и организиране на престъпна група, съобщи в събота БТА.

Стоянов бе задържан при акцията "Килърите". Заседанието на съда по разглеждане на мярката му за неотклонение продължи близо четири часа и приключи към полунощ в петък.

Срещу Стоянов са повдигнати обвинения за убийствата на бизнесмена Румен Рачев през 2009 г., на директора на "Атоменергоремонт" Борислав Георгиев през 2008 г. и на адвокат Петър Лупов през 2009 г., както и за организиране и ръководене на престъпна група.

Според окръжния прокурор на Шумен Ася Петрова, има достатъчно доказателства и свидетелски показания за повдигнатите обвинения. По делото има трима защитени свидетели и според един от тях именно Стоянов е бил ръководителят на престъпна група за поръчкови убийства, палежи, побои и взривове, заяви Петрова.

Петър Стоянов заяви, че през последните четири години се е занимавал само със сумо, а тримата му адвокати определиха процеса като прецедент, защото според тях чрез медиите се оказва натиск върху съда за задържането на конкретен човек.

Защитниците на Стоянов поискаха делото да се гледа в София и обвиниха съда в Шумен, че е зависим от МВР. Председателят на Окръжния съд Нели Батанова заяви, че съдът се ръководи само от данните по случая, които са достатъчно доказателство по повдигнатите обвинения. Батанова добави, че делото се гледа в Шумен, защото последното убийство е извършено там, а всички данни за други престъпления на групата са обединени в едно дело.

Решението по мярката за неотклонение на Стоянов ще бъде обжалвано пред Апелативния съд във Варна на 5 октомври.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?