Шумно арестуван полицейски син се връща в бизнеса с регистрации на автомобили в КАТ

Акцията на МВР "Регистраторите" е утъпкала пътя, по който Нестор Несторов, син на бившия шеф на столичния КАТ, се връща в "играта" с регистрирането на автомобили. Според отлично информирани източници на Mediapool, запознати с работа както в самия КАТ, така и с тази в района около него, Несторов е извършил десетки пререгистрации на всякакви автомобили.

През 2006 г при шумна акция на МВР Нестор Несторов бе задържан с още няколко човека по обвинение, че ръководил престъпна група, която се е занимавала с уреждането на по-бързи пререгистрации на автомобилите (срещу заплащане новият собственик на колата не се реди на километричните по това време опашки в КАТ, а ги заобикаля – бел.ред.) и е помагала за заличаване на наказания за пътни нарушения, включително възстановяване на контролни точки на шофьори, употребили алкохол.

Освен Несторов към наказателна отговорност бе привлечен и баща му Илия Илиев, който бе шеф на КАТ по същото време. Тогава с поста си се разделиха още заместникът на зам.- шефът на КАТ Томи Томов и Илияна Стоименова от отдела за наказания на заловени пияни водачи.

Тогава не кой да е високопоставен фактор в МВР, а самият шеф на антимафиотите по същото време Ваньо Танов (сега началник на Агенция "Митници" бел.ред.) заяви, че Илия Илиев не само е знаел, но и е помагал на сина си при измамите с регистрация на автомобили.

Разследващите твърдяха, че освен с подмяна на табели, Несторов се е занимавал и с фалшиви документи на внесени от чужбина коли. Автомобилите се регистрирали във фирмата на доведената му сестра, след което е били преустройвани в по-малки или по-големи, като са им добавяни или махани задни седалки. Това е ставало без превозното средство да премине задължителният ТЕХНОТЕСТ, като по този начин се ощетява държавният бюджет.

Автомобилите са се преработвали в по-големи и се регистрирали в транспортни фирми. Така вече се приема, че те служат за превоз на пътници, а фирмата си тегли платения ДДС и не плаща мито. По този начин били преустройвани джипове на БМВ, "Ауди" и "Фолксваген", които струват до 200 000 евро.

Преустройството се извършвало веднага след минаването на митницата и преди регистрацията на автомобила. Легално такова преустройство се извършва от специална комисия, а Несторов имал нейни печати, с които съставял фалшиви документи за пред КАТ, твърдяха разследващите. При акцията от МВР съобщиха, че са иззети печати, митнически декларации, празни протоколи и др.

След цялата медийна пушилка и кратък престой в ареста, обвиненията срещу Несторов и арестуваните му приятели се запиляха. Пред съда бе изправен само баща му Илия Илиев. С делото се занимаваха военните магистрати. На първа инстанция той бе оправдан, а на втора получи условна присъда, която бе потвърдена от Върховния касационен съд. Наказанието обаче бе само за за осуетяване на наказателно преследване срещу 11 лица, заловени да шофират с повече от 1.2 промила алкохол в кръвта.

Всеки гражданин, на когото му се е налагало поне веднъж да се сблъсква с бюрокрацията в КАТ-София (не бива да се отричат усилията за нейното преодоляване) е виждал различни момчета, които минават пред опашките и вършат работа, говорейки си на "ти" със служителите зад гишетата.

МВР явно опитва да се справи с тези проблеми, но засега успехите са ограничени.

Преди две седмици при поредната операция бяха арестувани шест човека, които се занимават с посредническа дейност в КАТ, която по принцип не е забранена. Дали ще им се докажат някакви престъпление предстои да видим, но адвокатите им убедено твърдят, че разследващите не разполагат с доказателства.

Така или акциите срещу едни посредници при регистрациите на автомобили, отварят място за нови "играчи" или за завръщането на старите.

Още по темата
Още от България

Адекватни ли са мерките за кризите с водата и боклука?