Шварценeгер сравни щурма на Капитолия с нацистки погром (видео)

Шварценeгер сравни щурма на Капитолия с нацистки погром (видео)

Филмовата звезда и бивш губернатор на Калифорния Арнолад Шварценегер сравни щурма на Капитолия от миналата седмица с антиеврейския погром в Германия и Австрия през 1938 г., останал в историята като Кристална нощ, когато вдъхновени от нацистите тълпи опожаряват синагоги и рушат магазини притежавани от евреи.

Видеото, което Шварценегер публикува в неделя в социалните мрежи, бързо набра популярност. Седнал зад бюро и заобиколен от американския и калифорнийския флаг, 73-годишният Шварценегер споделя болезнени спомени от детството си в Австрия, където е роден и израснал.

"Бидейки от Европа, съм видял с очите си как нещата бързо могат да излязат от контрол", казва той. По думите му мнозина се опасяват, че нещо подобно може някой ден да се случи и в Америка. Не вярвам, че се случва, казва Арнолд, но предупреждава: "Аз вярвам, че ние трябва да осъзнаваме последиците от егоизма и цинизма".

Шварценегер разказва как е израснал, заобиколен от мъже, които са се напивали поради "своята вина за участието си в най- злия режим в историята". Не всички бяха антисемити или нацисти. Много от тях обаче тръгнаха по този път, стъпка по стъпка, разказва той. Неговият баща, както и останалите в квартала, са се връщали пияни вкъщи един или два пъти седмично. "Крещеше ни, удряше ни и плашеше майка ми. Тогава не обръщах внимание, защото така постъпваха всичките ни съседи", споделя Арнолд. Според него причината за това поведение е чувството за вина, което поколението на баща му е изпитвало за действията си.

Той казва, че преди не е споделял публично този болезнен спомен, но е решил да го направи сега, за да подчертае "емоционалната болка", която тези мъже изпитвали от онова, което са видели или направили.

"Моят баща и нашите съседи също бяха подведени от лъжи. И аз знам докъде водят такива лъжи", допълва Шварценегер.

Той свързва тълпата привърженици на Тръмп, които щурмуваха Капитолия на 6 януари, с Кристалната нощ, или нощта на счупените стъкла. Това беше нощ на преследвания срещу евреите извършени през 1938 г. от нацисткия еквивалент на Гордите момчета, казва Шварценегер и продължава:

В сряда беше денят на счупените стъкла тук, в Съединените щати. Това бяха стъклата на сградата на Капитолия. Но тълпата разби не само прозорците на сградата, а и идеалите, които приемахме за даденост.

Те не просто събориха вратите на сградата, която наричаме домът на американската демокрация, те потъпкаха принципите, върху които е основана страната ни.

Наистина вярвам, че трябва да сме наясно с катастрофалните последици от егоизма и цинизма, заявява Шварценегер.

Той е републиканец, който обаче отдавна заема критична позиция към президента Тръмп, когото описва като "провален лидер" и "най-лошия президент":

"Тръмп е лидер, който се провали. Ще остане в историята като най-лошия президент. Хубавото нещо е, че скоро той ще бъде неуместен като стар туит".

"Но какво правим с тези избрани хора във властта, които му позволиха да лъже и да осъществи предателство?", пита Шварценгер: "Бих им припомнил какво казваше Теодор Рузвелт: "Патриотизъм значи да застанеш зад държавата, а не зад президента". Джон Ф. Кенеди написа книга, наречена "Образи на смелостта". Някои членове на моята партия, заради своята безгръбначност, никога няма да видят имената си в такава книга. Гарантирам ви го. Те са съучастници на хората, които осъществиха бунта в Капитолия. Но това не сработи".

Шварценегер смята, че с лъжите си Доналд Тръмп постъпва също като нацистите. "Президентът Тръмп се опита да обърне резултата. Резултатът от честни избори. Опита се да направи преврат, използвайки хора, които лъжеше. Баща ми и съседите ни също бяха лъгани. Знам до какво водят подобни лъжи."

Шварценгер допълва, че американската демокрация е оцеляла след щурма на Капитолия: "Часове след това Сенатът и Камарата на представителите сертифицираха изборите и утвърдиха победата на Джо Байдън. Каква страхотна проява на демокрация:

"Аз израснах като католик, ходех на църква, посещавах католическо училище, научих Библията. Още оттогава помня нещо, което е много актуално днес: трябва да служиш на нещо, което е много по-значимо от самия теб. Това, от което се нуждаем сега, е нашите избраници да сторят същото. Нуждаем се от държавни служители, които да работят за нещо повече от собствената си власт или собствената си партия. Нуждаем се от хора, които ще работят за по-големи идеали. Идеалите, с които тази страна е била основана и които другите държави вземат за пример".

"Виждате ли този меч? Ще ви кажа нещо за мечовете. Колкото повече ги каляваш, толкова по-силни стават", казва Шварценгер и допълва: "Нашата демокрация е като стоманата на този меч. Пред колкото повече изпитания е поставена, толкова по-силна става. Тя е била изпитана във войни, несправедливост и бунтове. Вярвам, че колкото и да сме разтърсени от събитията през изминалите дни, ще излезем от това по-силни, защото вече осъзнаваме какво можем да загубим".

"Нуждаем се, разбира се, от реформи, така че това да не се случи отново. Трябва да потърсим отговорността от тези хора, които ни докараха дотук. Трябва да погледнем отвъд себе си, отвъд своите партии, по-надалеч от нещата, с които не сме съгласни, и да поставим нашата демокрация на първо място. Трябва да се излекуваме – заедно. Имаме нужда да се излекуваме - не като Републиканци или Демократи, а като американци", казва Шварценегер и призовава:

За да започнем този процес, без да ви питам за вашата партийна принадлежност, ви моля да се присъедините към мен в обръщение към новия президент Джо Байдън: Пожелаваме ти огромен успех като наш президент. Ако успееш, и нацията ще успее. Подкрепяме те с целите си сърца, докато ти се опитваш да ни обединиш отново заедно.

А за тези, които смятат, че могат да нарушат Конституцията на САЩ, знайте едно: Никога няма да спечелите.

Байдън, ние заставаме до теб днес, утре и завинаги, в защита на нашата демокрация от тези, които представляват заплаха за нея. Нека Господ благослови всички вас. Нека Господ благослови Америка".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?