Шведи работят вече по шест часа, за да са по-щастливи и по-производителни

Шведи работят вече по шест часа, за да са по-щастливи и по-производителни

Шведски работодатели масово въвеждат шестчасов работен ден в опит да увеличат производителността на бизнеса си и да направят хората в страната по-щастливи, според публикация на изданието Science Alert, цитирано от сайта Дневник. Смята се, че мярката ще накара служителите да свършват повече работа за по-кратко време и в същото време ще им позволи да имат енергия да се радват на личния си живот.

Центровете на "Тойота" във втория по големина град в Швеция Гьотеборг са приели намаления работен ден още преди 13 години и сега управляващият ѝ директор казва пред британското издание "Гардиън" че така служителите ѝ са по-доволни, а печалбата ѝ нараснала с 25 процента.

Filimundus, компания, разработваща мобилни приложения в Стокхолм, е въвела промяната преди година.

"Осемчасовият работен ден не е толкова ефективен, колкото хората си мислят", заявява ръководителят на компанията Линус Фелд.

"Да останеш съсредоточен върху специфично задание в продължение на осем часа е огромно предизвикателство. За да се справим, ние комбинираме различни неща и правим паузи, искайки да направим работния си ден по-търпим. В същото време се затрудняваме да контролираме собствените си лични животи извън работа", добавя той.

Според Фелд, на служителите не се позволява да използват социалните медии, а срещите са максимално редуцирани в работно време, за да не се разсейват. Целта обаче остава персоналът да бъде по-мотивиран да работи интензивно, докато е в офиса.

"Моето впечатление е, че сега е по-лесно да се фокусираме по-добре върху работата си и да имаме енергия да я свършим, но също така и да имаме енергия, след като напуснем офиса", коментира Фелд.

Според Science Alert дори докторите и медицинските сестри в някои болници са преминали на шестчасовия работен ден.

Дом за възрастни хора в Гьотеборг, който работи по новата схема, в момента изчислява дали разходите по наемане на нови служители за компенсиране на по-късия работен ден си струва на фона на съответните подобрения в грижата за пациенти и стимулирането на духа на служителите.

Споделяне

Още от Бизнес