Шведите официално предложиха 16 изтребители “Грипен” на България

Шведската компания “Грипен интернешънъл” е представила в Министерството на отбраната (МО) предложение за доставка 16 многоцелеви изтребители “Грипен” за нуждите на българските военно-въздушни сили (ВВС) в рамките на правителствената програма за модернизиране на армията.

Предложението е в отговор на писмото на МО от април до компанията за възможностите ѝ да достави изтребители за българските ВВС, включващо въпроси за наличности, цени и срокове на доставката.

Документите са връчени преди ден на зам.-министъра на отбраната Спас Панчев, командващия военно-въздушните сили и представител на Генералния щаб, заяви в сряда  директорът на маркетинга и продажбите в “Грипен интернешънъл” Боб Кемп.

Основното в предложението на “Грипен интершешънъл” е конкурентните качества на изтребителите, които са производство на шведския концерн СААБ, както и цената им, включваща всички разходи по експлоатацията и поддръжката. Беше изтъкнат също съпътстващият офсет в рамките минимум на 100% от цената на доставката и пълната политическа подкрепа на шведското правителство за реализирането на поръчката, ако бъде възложена.

Предложеният на МО пакет включва 16 многоцелеви изтребителя “Грипен” (12 едноместни и 4 двуместни), версия C/D, с пълна поддръжка и обучение на летателния състав в шведските ВВС.

Платформите могат да бъдат оборудвани с широк спектър въоръжение, произведено в Европа, САЩ, Израел и други страни. Изтребителите са оборудвани със система за презареждане във въздуха, автономна система за обмен на тактическа информация и стандартна натовска система за обмен на данни “Линк 16”.

Пакетът включва и няколко предложения за гъвкаво заплащане с 15-годишен лизинг и постепенно нарастващи вноски, в първите години не надхвърлящи 50 млн. евро годишно. Предложени са и схеми за поне 100% офсет в различни сфери - в отбраната, телекомуникациите и съобщенията, енергетиката, автомобилостроенето и здравеопазването.

Според представителите на “Грипен интернешънъл” предлаганите изтребители са от най-новото поколение, като относителната цена на нов “Грипен” е с около 20% по-ниска от цената на нов F-16, а разходите за експлоатация и поддръжка са два пъти по-ниски. Цената на летателен час, включваща цялата поддръжка, без горивото и заплатата на персонала, е около 4 хил. долара, докато на F-16 е 8 хил. долара, а на F-18 – 14 хил. долара.

Министерството на отбраната засега събира индикативни оферти за доставката на многоцелеви изтребители за ВВС. Според министъра на отбраната Веселин Близнаков в следващите една-две години едва ли ще има сделка за нужните ни самолети поради финансови ограничения. Военни експерти са на мнение, че изборът на изтребители трябва да бъде извършен, след като правителството и МО ясно определят какви ще са нуждите на армията ни в контекста на членството и задълженията ни в НАТО и стратегическите виждания за българската роля в региона и Европа.

Още по темата
Още от Бизнес