Шведите продължават да са против еврото

Повечето шведи са против влизането на страната им в еврозоната, показват резултатите от изследване на шведската статистическа служба, цитирано в понеделник от БТА.

53.8% от анкетираните в допитването биха гласували против въвеждането на еврото при евентуален референдум. През декември делът им бе с 2.3% по-малък.

От януари 2002 г. еврото се използва в 12 от 15-те членки на ЕС. Тогава Швеция, Дания и Великобритания бяха единствените държави от блока, които не въведоха единната валута. През тази година еврото бе въведено в обращение и в Словения и броят на членките на еврозоната се увеличи до 13.

Кипър, Малта и Словакия се очаква да въведат еврото през януари 2008 г.  Литва трябваше да започне да използва единната валута през тази година, но високата инфлация ще отложи въвеждането с около 3 години. Естония, Латвия и България също работят за влизането си в еврозоната през януари 2010 г.

Чехия отложи дата си за въвеждане на еврото до 2012 година, а Румъния определи 2014 г. като целева за влизане в еврозоната. Унгария и Полша все още не са посочили конкретна дата за въвеждане на единната валута.

На 20 юни европейските лидери се съгласиха, че Кипър и Малта са готови да се присъединят към еврозоната на 1 януари 2008 г.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?