Шведската прокуратура не работи по версия за тероризъм във връзка с нападението във Ветланда

Шведската прокуратура не работи по версия за тероризъм във връзка с нападението във Ветланда

Мъжът, заподозрян за нападението с нож в южния шведски град Ветланда, при което бяха ранени седем души, е задържан по подозрение за няколко случая на опит за убийство, заяви днес шведски прокурор, цитиран от ДПА.

Вчерашният инцидент сега не се разследва като предполагаем терористичен акт, каза Адам Рулман пред шведската обществена телевизия. В същото време прокурорът направи уговорката, че мотивите на нападателя все още не са изяснени. Рулман подчерта, че разследването е в начална фаза.

Трима от седмината ранени са получили опасни за живота наранявания. Състоянието им вече е стабилно.

Нападателят е бил ранен в крака при полицейска стрелба.

Според шведски медии извършителят на атаката е 22-годишен афганистанец, пристигнал в Швеция през 2018 г. От известно време той живеел във Ветланда. През нощта полицията е претърсила дома му, съобщи Франс прес.

Швеция бе мишена на две терористични атаки в последните години. Последното нападение от този род беше през 2017 г. Тогава узбекистанец, на когото беше отказано убежище, открадна камион и прегази няколко пешеходци в Стокхолм. Петима души загинаха, а нападателят бе осъден през 2018 г. на доживотен затвор за тероризъм.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?