Шведската "Инвестор груп" лобира пред Симеон да поеме модернизацията на армията

Най-голямата шведска групировка "Инвестор груп" е предложила военният концерн СААБ да поеме всички проекти по модернизацията на българската армия чрез офсетни сделки - за хеликоптери, за самолети, за оборудване. Предложението е било направено на среща на Симеон Сакскобургготски с ръководството на "Инвестор груп" в Стокхолм, където българският премиер е на посещение, съобщи БНР.

Ако сделката бъде реализирана, в България ще бъдат направени крупни шведски инвестиции, сред които изграждането на завод за бяла техника за 65 млн.евро на компанията "Електролукс", както и на телекомуникационен център от "Ериксон", предаде кореспондентът на националното радио.

На срещата с министър-председателя са присъствали изпълнителните директори на СААБ, "Електролукс" и на SKF. Последната фирма преди три години купи Лагерният завод в Сопот. По време на днешния разговор от SKF са заявили, че смятат да удвоят инвестицията си в България, което означава да вложат още до 100 млн.евро в Лагерния завод.

Пред БНР Симеон коментира, че "Инвестор груп" е най-голямата инвеститорска групировка в Швеция, която с фирмите си генерира 30 % от Брутния вътрешен продукт на страната. Българският премиер допълни, че контактите на неговото семейство със собствениците на "Инвестор груп" датирали още от предишното поколение.

Всички основни кандидати за модернизацията на бойните вертолети на армията - БАЕ Системс, Сажем, Елбит Системс и Локхийд Мартин и други, също предлагат офсетни програми.

Обявената още в края на май т.г. съвместна оферта на Елбит Системс и Локхийд Мартин включваше прякото участие на военноремонтното дружество "Терем" в модернизацията на хеликоптерите.

От "БАЕ Системс" пък проучват възможности за развитие на стратегическо партньорство за производство на радарна техника в България". Компанията се интересува от завода за радарна техника "Черно море"- Варна.

В края на май т.г., след поредица неуспешни опити или съпътствани със скандали сделки на военното министерство, правителството прие правилата, по които ще се осъществят 11-те приоритетни проекта за модернизация на Българската армия. Кабинетът обвърза офертите на кандидатите с офсетни програми, които изискват от доставчиците на ново въоръжение да осигурят инвестиции в други сфери или да използват български фирми като поддоставчици.

Малко след това бе подписан и първия договор - с германския концерн "Даймлер Крайслер" за доставката на военни автомобили "Мерцедес" за армията. Срещу това концернът ще изгради три центъра за ремонт на германските автомобили, а по линия на индиректния офсет е избрал за свой доставчик плевенската фирма "Алуком" - най-големия завод за производство на алуминиеви отливки на Балканите.

Сред 11-те приоритетни проекта за тези за модернизацията на вертолетите "Ми-17" и "Ми-24", за покупка на нови изтребители, за брегова радиолокационна система за контрол на корабоплаването и охрана на морската граница "Екран", за модернизация и придобиване на кораби втора ръка, за развитие на средствата за комуникационно и информационно осигуряване, за национална програма за унищожаване на излишни боеприпаси и за придобиване на системи за разузнаване, ранно предупреждение, мониторинг на ядрени, химически и биологични вещества.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: