Шведски министър се разгневи на Румъния заради ромите

Шведският министър по европейските въпроси Бригита Олсон изрази днес гнева си по отношение на Румъния, която отхвърли предложението ѝ за външна помощ за попълване на европейските фондове, изхарчени за интегрирането на ромите, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.

"Аз съм гневна, наранена и разочарована. Ние обаче няма да се откажем", каза тя за шведския всекидневник "Дагенс нихетер".

Министърът разкри, че румънското правителство се противопоставя на изпращането на група експерти от Европейския съюз, които да помогнат средствата, предоставени от Брюксел, да отиват ефективно при ромите.

"Смятам, че става въпрос за инерция и политически престиж - те не искат други страни да се месят във вътрешната им политика. Нещо повече, това не е въпрос, благодарение на който румънските депутати печелят избори. Затова съм гневна от липсата им на интерес към този проблем", каза тя.

По данни на социална комисия в общината на Стокхолм, цитирани от вестника, 90 процента от просяците в шведската столица са румънци.

Споделяне

Още от Свят