Шведските власти разтревожени за предполагаем саботаж срещу телекомуникациите

Шведските власти разтревожени за предполагаем саботаж срещу телекомуникациите

Шведската служба за реакция при кризи проведе кризисна среща, за да обсъди поредица от случаи на предполагаеми саботажи срещу обекти като телекомуникационни стълбове и компютърни системи, станали причина да бъде преустановен въздушният трафик над голяма част от територията на страната, предаде Ройтерс в петък.

Шведската агенция за граждански извънредени ситуации заяви (МСБ), че засега няма основания да смята, че случаите са свързани, но решението ѝ да проведе "национална координационна" среща подчертава нарастващото безпокойство от инцидентите сред обществеността.

Два телекомуникационни стълба бяха повредени през последните няколко седмици, нарушена работа на компютърните системи спря вчера излитащите полети в голяма част от Швеция, а поради технически проблеми извън строя излезе системата на шведските железници за резервация на билети.

Вълната от необясними технически проблеми и очевидните опити за повреждане на телекомуникационна техника породиха опасения, че шведската инфраструктура е подложена на тест от чужди служби.

Вилхелм Агрел, преподавател по разузнавателни анализи в университета на град Лунд, загатна за възможна руска връзка.

"Сценарият напомня за картината при така наречената хибридна война, която се разрази след операцията в Крим през 2014 г.", каза той пред вестник "Афтонбладет".

Руското министерство на външните работи не отговори на запитванията на Ройтерс за коментар на твърденията на шведски медии и учени за руска намеса.

Швеция от години разглежда Русия като най-голямата геополитическа заплаха. Миналия месец руското министерство на външните работи предупреди, че ще има последствия за страната, ако тя се присъедини към НАТО. Освен това шведски медии изнесоха информация за предупреждения на местните служби за сигурност, че руски агенти шпионират важна инфраструктура.

Шведският министър на вътрешните работи Андерс Югеман заяви пред местна телевизия вчера, че произшествията може да бъдат обяснени по най-различни начини, от "просто шега до (намеса) на чужда сила".

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?