Шведските военни прекратиха търсенето на тайнствената подводница

Шведското министерство на отбраната заяви, че прекратява издирването на предполагаема чуждестранна подводница във водите на Стокхолмския архипелаг след едноседмична операция, съобщиха световните агенции.

"Повечето кораби и подразделения на морската пехота се завърнаха в пристанището", но някои сухопътни сили ще останат в района, посочиха шведските военни.

От миналия петък над 200 военни, "стелт" кораби и хеликоптери претърсваха водите в района на Стокхолмския архипелаг след съобщения за чуждестранна подводна активност, за която се подозираше, че е от руска подводница.

Армията заяви, че е получила надеждни сведения за дейност на чужди подводници или водолази с подводен апарат.

Военните не назоваха поименно никоя страна във връзка с предполагаемото проникване, но повечето анализатори предположиха, че става дума за Русия. Местен вестник допусна, че подводницата може да е аварирала.

Руското министерство на отбраната заяви, че няма руска подводница в този район и прикани Швеция да отправи запитване до Холандия дали не става дума за холандската подводница "Брюинвис", която миналата седмица е изпълнявала задачи близо до Стокхолм.


Достъп до Балтийско море имат девет държави - Швеция, Русия, Германия, Дания, Латвия, Литва, Полша, Финландия и Естония. Със собствен подводен флот разполагат само Русия, Германия, Полша и Швеция.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят