Шведският бизнес в България се обедини в камара

Председателят на "СуиЧам" Стефан Бенгтссон

Шведският бизнес в България учреди търговска камара, която да представлява интересите му  у нас и да работи за развитие на бизнес инициативите и културните връзки между двете държави. Новата организация се представи в четвъртък вечерта.

Идеята за създаването на "СуиЧам България" (SweCham Bulgaria) възниква преди шест месеца, а нейни учредители са Зоя Паунова, почетен консул на Швеция в България и главен изпълнителен директор на "АстраЗенека“, Руслан Папазян, управител на "Трелеборг сийлинг солюшънс България" - търговска компания на шведската индустриална група "Трелебог" (Trelleborg) и Стефан Бенгтссон, представляващ в България "Сааб", която участва в търга за закупуване на нови изтребители, предлагайки своите "Грипен", но правителството предпочете за започне преговори със САЩ за F-16 на "Локхийд Мяртин".

Бенгтссон е и председателят на Шведско-българската търговска камара. Членове на нейния борд са Карин Йохансон, изпълнителен директор на "Волво груп България", и Лилия Горанова, управител на "Каммартон".

От камарата посочват, че целта им е да са естествен форум за раждане и обмен на идеи между нейните членове.

"СуиЧам" ще бъде отворена организация както за бизнес организации и за шведски граждани, които работят, учат и живеят в България, така и за всички, които обичат или са свързани със Швеция по една или друга причина. В организацията ще може да членуват не само търговски дружество, но и физически лица.

Камарата ще бъде гласът на шведският бизнес и шведските инвестиции в България“, заяви Бенгтссон при представянето на камарата пред бизнеса и политически лица.

Зам.- министърът на икономиката Лилия Иванова посочи, че стокообменът между двете държави от януари до октомври 2018 г. надхвърля 300 милиона евро и нараства с 11.3 %.  Тя изрази увереността си, че тази тенденция ще се запази.

"Швеция е една от страните с висок инвестиционен потенциал, направили значителни инвестиции в света. Обемът на инвестициите ѝ в България за последните две години е значително нараснал, но все още не отговаря на реалните възможности“, каза тя, цитирана от пресцентъра на ведомството си.

Иванова допълва, че екипът в Министерството на икономиката работи за още по-широко представяне на България като атрактивна инвестиционна дестинация за шведските капитали, тъй като страната ни е все още слабо позната сред Швеция и останалите северни страни.

“Готови сме да подкрепим нови делови начинания, които ще разширят  присъствието на шведския бизнес в България“, уверява та.

Посланикът на Кралство Швеция за България Луиз Бергхолм пожела “много добър старт на новата година” и добави, че е горда със силното присъствие на шведските компании в България.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?