Шведският филм "Площадът" взе Златната палма в Кан

Даян Крюгер получи наградата за най-добра актриса, Хоакин Финикс - за най-добър актьор

Режисьорът Рубен Остлунд

Шведският филм "Площадът" на режисьора Рубен Остлунд бе удостоен със Златната палма на 70-ия юбилеен кинофестивал в Кан, предаде Франс прес.

Сатиричният филм "Площадът" осмива нетолерантността на хората на изкуството и буржоата в Европа към мигрантите, бежанците и бездомниците.

Американската режисьорка София Копола получи наградата за най-добър режисьор за филма "Измамените" - римейк на едноименната творба на Дон Сигел от 1971 г. "Благодаря на баща ми, че сподели с мен любовта си към киното", каза дъщерята на Франсис Форд Копола, получавайки наградата.

Американската актриса Никол Кидман получи Специалната награда на 70-ия кинофестивал в Кан за ролите ѝ в два филма - "Измамените" на София Копола и "Убийството на свещен елен на Йоргос Лантимос.

Руският режисьор Андрей Звягинцев получи Наградата на журито за филма "Без любов" - картина на бруталното и нехуманно руско общество.

Германската актриса Даян Крюгер бе обявена за най-добра актриса за първата ѝ голяма роля в германски филм - "Изневиделица" на режисьора Фатих Акън. Крюгер играе ролята на майка, която отмъщава за убийството на съпруга ѝ с турски произход и на сина ѝ в неонацистки атентат.

Американският актьор Хоакин Финикс бе удостоен с наградата за най-добър актьор за ролята му на ветеран от Ирак в психологическия трилър на британската режисьорка Лин Рамзи ""Никога не си бил действително тук".

Френският филм "120 удара в минута" на френския режисьор Робен Кампийо - фреска за периода на СПИН в Париж, получи Голямата награда (Гран при) на кинофестивала в Кан.

Златна палма за късометражен филм бе присъдена на 15-минутния китайски филм "Нежна нощ" на режисьора Цю Ян.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?