Шведският премиер: Време е купувачите на секс да бъдат пращани в затвора

Шведският премиер Фредрик Рейнфелд заяви, че би желал съдът да изпрати в затвора някои клиенти на проститутки, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

 

Това не се е случвало в Швеция, откакто е приет законът за "покупката" на сексуални услуги от 1999 г. Време е вече "да не наказваме само с глоба всяко купуване на секс", каза Рейнфелд на дискусия в Стокхолм.

 

Швеция първа в света криминализира ползването на услугите на проститутки. Законът предвижда за тях до шест месеца затвор и две години, ако проститутката е непълнолетна.

 

Примерът на шведските законодатели бе последван от Исландия, Норвегия, Словакия, подобен проектозакон е подготвен и във Франция.

 

Правосъдието в Швеция обаче системно налага за наказание глоби в размер до 7500 крони (близо 830 евро).

 

Премиерът Рейнфелд, консерватор, увери, че неговата Умерена коалиционна партия ще поведе кампания, за да се изпращат в затвора за максималния предвиден срок клиентите, които са знаели, че наетата проститутка е жертва на трафик на хора и/или непълнолетна.

 

Шведският държавник даде за пример случай с мъж, разбрал се по телефона за среща с жена, говорела "перфектен английски" - тя обаче се оказала "българка и не знаела нито една английска дума".

 

Според премиера независимо от закона в Швеция действат 400 до 600 проститутки - жертви на нелегалния човешки трафик.

Споделяне

Още от Свят