Шведският външен министър: Репутацията на Путин лежи под останките от самолета

Молитви за жертвите на полета от Амстердам до Куала Лумпур има не само в Холандия, Австралия и Малайзия, сн. ЕПА/БГНЕС

"Когато полет МН17 на Malaysia Airlines беше взривен над Украйна от зенитна ракета, без съмнение това бе отвратителен акт на бандитизъм, който не бива да остане ненаказан. Нека не се заблуждаваме - кризата в Украйна, ескалираща от миналото лято, беше предизвикана и захранвана от Русия във всяка една фаза. Каквито и да са подробностите около свалянето на малайзийския самолет, крайната отговорност е на Русия."

Това заявява шведският външен министър Карл Билд в свой коментар на страниците на в."Файненшъл таймс" под заглавие "Репутацията на Путин лежи сред отломките на самолета", цитиран от Дневник.бг.

Известният с твърдата си позиция спрямо действията на Москва дипломат, казва, че преди година в Кремъл са решили, че не могат да приемат подписването на споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС и са предприели икономически контрамерки и отвратителна пропаганда, за да принудят Киев да се откаже.

"Но споразумението с ЕС, готово още от 2012 г., беше свободен и съзнателен избор на Украйна. Всеки украински президент и премиер от 1991г. насам подкрепяше такова споразумение. По никакъв начин нямаше конфликт между новата сделка за свободна търговия с ЕС и старите споразумения за свободна търговия с Русия и другите бивши съветски републики. Трябва да се отбележи също, че сделката с ЕС не отиваше толкова далече, колкото искаше самата Украйна. Всички приказки, че ЕС бил принудил Киев, се основават на неинформираност."

Билд казва още, че новата и много по-брутална спирала в кризата е започната от Кремъл след бягството на президента Виктор Янукович през февруари.

"Инвазията, окупирането и анексирането на Крим беше очевидно погазване на фундаментални принципи на европейската сигурност и международното право. Светът не е виждал подобно нещо, откакто Саддам Хюсеин нахлу в Кувейт през 1990 г. в подобна заграбваща операция, в която също се оправдаваха с някакви исторически основания.

Вярно, че Крим е бил част от Русия близо два века. Но в Европа са малко местата, които в някакъв момент от историята не са били части от други държави.

Целта на Москва не се ограничава само с Крим. Очевидно има намерение да се прекрои Украйна, да се създаде "Новорусия" в източните и южни части на страната и Русия да получи де факто право на вето над съдбата на Украйна."

Шведският външен министър посочва, че едва ли някой се съмнява, че Русия окуражава и подкрепа въоръжени банди да завземат части от Донбас и че е опитала, но не е успяла, да направи същото в Южна Украйна. Той допълва, че напоследък сепаратистите се появяват с все по-тежко въоръжение, включително със зенитна система, за която се предполага, че е свалила малайзийския самолет. "Ако наистина имат такова оръжие, едва ли са си го купили от близкия магазин и едва ли операторите му са местните селяни".

Билд изтъква, че съществена част от всичко това е "бруталната пропагандна офанзива, каквато не сме виждали от десетилетия в Европа и която разпространява страх и разделение в украинското общество, докато в същото време непрекъснато се опитва да оневинява руската политика".

"Казват, че в миналото войната се е започвала с артилерийска подготовка, днес това става с кампания за дезинформация."

Шведският външен министър завършва с призив да се постигнат три неща.

Първото е да се открият, заловят и изправят пред съд онези, които са пряко и косвено отговорни за трагедията с полет МН17 и да се установи местонахождението на ракетните комплекси. "Руското сътрудничество или отказ от сътрудничество ще бъдат тест."

Второто е да се помогне на Украйна по всякакъв начин. "Трябва да разберем, че Кремъл мисли във времеви категории, различни от нашите. Балансът между техните усилия да дестабилизират и нашите да стабилизираме ще бъде нестабилен за известно време, най-малкото на икономическия и финансовия фронт."

Третото е да се прекрати конфликтът, за който мирният план на президента Петро Порошенко, подкрепен от ЕС, дава реалистична основа за политическо решение, смята Карл Билд.

"Това изисква Москва не само да сътрудничи в залавянето на виновните за свалянето на самолета, но и да прекрати пропагандната си кампания, да спре поддръжката си за сепаратистите и да приеме, че Украйна е независима и суверенна европейска държава с право сама да взима решенията си.

Стабилността на обширна част от Европа е заложена на карта".

Споделяне

Още от Свят