Класация на годишния световен индекс на щастието

Швейцария е най-щастливата страна в света, България е 134-та

Швейцария е най-щастливата страна в света, България е 134-та

България е на 134-то място в световната класация за щастието, оценяваща 158 страни по света. Швейцария оглавява третия годишен световен индекс на щастието, изготвян от Мрежата за решения за устойчиво развитие (SDSN), която е инициатива на ООН. След Швейцария се нареждат Исландия, Дания , Норвегия и Канада.

Така страната, известна със своите шоколади, часовници, банки и чиста природа, изпреварва Дания, която бе първа в миналогодишната класация.

Непосредствено преди България са Камерун (133-о място), Шри Ланка (132-ро място) и Малави (131-во място), а след нея - Египет (135-о място), Йемен (136-о място) и Ангола (137-мо място), се посочва в доклада, публикуван на сайта на организацията.

Само 31% от българите се смятат за щастливи.

Най-нещастните страни според проучването са Того, Бурунди, Сирия, Бенин и Руанда.

Целта на доклада е да повлияе на политиката на управляващите, отбелязва Би Би Си. Проучването ползва данни на "Галъп уърд пол" (Gallup World Poll) и взима предвид категории като реален брутен вътрешен продукт на глава от населението, продължителност на живота в добро здраве, равнище на корупция и социални свободи. Нарастващото щастие се приема за точен измерител на социалния напредък и за цел на обществената политика, се посочва в доклада.

Все повече национални и местни власти използват данните и проучванията за щастие в търсенето на начини, които да помогнат на хората да живеят по-добре, се отбелязва още в документа.

Мрежата за решения за устойчиво развитие е съставена от хора от академичните среди, правителствата и частния сектор. Първият доклад за световното щастие е публикуван през 2012 година.

България на 134-то място в света и на последно в ЕС по усещането за щастие, показва класацията за периода 2012-2014 година. Спрямо периода 2005-2007 г. България е отчела подобрение в индекса си с 0.375 пункта и се нарежда на 33-то място в класацията за промяната в усещането за щастие. В тази класация на първо място е Никарагуа с +1.121 пункта, а последна – Гърция с -1.470 пункта.

САЩ, най-голямата световна икономика, се класира на 15-о място, непосредствено след Мексико и три места под Коста Рика, където брутният вътрешен продукт на глава от населението е приблизително една пета от този в САЩ.

Този доклад показва как да се постигне социално благосъстояние, коментира Джефри Сакс, директор на Института за Земята в Колумбийския университет. Въпросът не е само в парите, но също справедливостта, честността, доверието и доброто здраве, се казва в изявлението.

Резките икономически промени в дадена страна обаче могат да повлияят на щастието на хората, става ясно от доклада, който сравнява периода преди глобалната рецесия (2005-2007) и периода на последните три години (2012-2014). Никарагуа, Зимбабве и Еквадор бележат най-голям ръст в индекса на щастието, докато Италия, Египет и Гърция имат най-голям спад.

Въпреки това докладът предупреждава хората, които вземат политически решения, да не отдават прекомерно значение на равнището на доходите.

Когато се преследва БВП по неуравновесен начин, забравяйки за социалните и екологичните цели, резултатите могат да бъдат обратни на благосъстояние. Много страни през последните години постигнаха икономически растеж с цената на рязко увеличено неравенство в доходите и тежки вреди за природната среда, се казва в доклада.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество