Швейцария гласува на референдум забрана за бурките

Снимка: Архив

Швейцарските граждани одобриха в неделя на референдум с малко мнозинство въвеждането на забрана за пълно скриване на лицето на обществени места - мярка, която касае малкото жени, които носят никаб и бурка в страната, предаде Франс прес. Мярката бе одобрена с гласовете на 51.2% от хората, взели участие в допитването, сочат резултатите, обявени от федералното правителство. 

Така Швейцария се присъединява към Франция, България, Австрия, Белгия и Дания, които също имат подобна забрана, отбелязва Франс прес. В текста, който бе гласуван в неделя, не се говори експлицитно нито за бурка, нито за никаб, но кампанията, предшестваща референдума, не остави съмнение, че се касае именно за забрана на въпросните ислямски религиозни атрибути.

На афишите на инициаторите на референдума се казваше: "Да спрем радикалния ислям" или "Да спрем ектремизма", като на тях имаше снимки на жени с бурка и никаб. На афишите на противниците на инициативата се отправяше призив да се гласува срещу един закон "срещу бурките", който е абсурден, безполезен и ислямофобски.

Федералното правителство и парламентът се обявиха против иницативата, защото твърдят, че тя касае проблем, който не съществува в страната.

Голямо мнозинство от жените, носещи никаб или бурка в Швейцария, са всъщност туристки. Преди пандемията те се виждаха из бутиците в центъра на Женева.

В неделя швейцарците гласуваха и по друг въпрос. Това е търговското споразумение между Швейцария и Индонезия. То бе подписано през 2018 г. и одобрено от парламента на следващата година. Договорът предвижда премахването на митата върху голяма част от продуктите, които двете страни търгуват помежду си, както и правила за обмена на услуги, интелектуалната собственост и инвестициите.

Противници на договора обаче казват, че в Индонезия има обезлесяване, нарушаване на правата на човека и неспазване на правилата за защита на околната среда. Противниците на договора критикуват и критериите за сертификация на палмовото масло, заложени в него. Съгласно договора митата за палмовото масло ще се намалят, но върху ограничен обем от 12 500 тона на година и за да има такова намаляване вносителите трябва да докажат, че палмовото им масло е произведено по един устойчив начин.

Въпреки критиките обаче с 52% от гласовете търговското споразумение бе одобрено.

На трети референдум в неделя обаче категорично бе отхвърлена идеята за въвеждане на електронна самоличност. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа