Швейцария изправена пред недостиг на спирт за дезинфекция

Швейцария изправена пред недостиг на спирт за дезинфекция

Швейцария е изправена пред недостиг на суровината, необходима за производството на дезинфектант в борбата срещу епидемията от новия коронавирус, след като преди две години реши да се откаже от поддържането на стратегически резерв от 10 000 тона етанол /спирт/, съобщи вестник "Тагес-Анцайгер", цитиран от Ройтерс.

Швейцария до неотдавна поддържеше стратегически резерви от всичко, като се започне от кафе, пшеница, ориз и готварско олио. През 2018 г. обаче тя реши да се откаже от запасите си от етанол като част от плановете да се приватизира пазара на спирт в страната, отбелязва щвейцарският вестник.

Това решение допринесе за дефицита на дезинфектанти - те изчезнаха преди няколко седмици от много магазини, защото хората ги изкупиха, за да се запасят. Това накара производителите на силни алкохолни напитки, вина и дори бира да започнат да го произвеждат.

Някои швейцарски политици сега критикуват решението за отказа от поддържането на резерв, пише вестникът. Други смятат, че въпросът за резерва трябва отново да бъде поставен, след като епидемията отмине. Някои членове на Социалдемократическата партия заявиха, че е необходимо Швейцария да инвестира в стратегическия резерв, вместо да хвърля планираните 6 млрд. франка за покупката на нови изтребители за армията.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?