Швейцария няма да се включи в пакта на ООН за миграцията

Сградата на швейцарския парламент в Берн

Швейцария се присъедини към нарастващ брой страни, които няма да подпишат пакта на ООН за миграцията през декември, съобщи днес правителството, цитирано от ДПА.

Правителството каза, че отлага вземането на окончателно решение, докато не приключи обсъждането на въпроса в парламента.

Интересното е, че посланикът на Швейцария в ООН Юрг Лаубер беше един от двамата главни посредници в преговорите за договаряне на пакта, но правителството не успя да получи подкрепа за него в страната, отбелязва ДПА.

Страните от ООН се събират на 10 и 11 декември в мароканския град Маракеш за подписването на Глобалния пакт за миграцията.

Швейцарските му противници се опасяват, че в дългосрочен план необвързващите му политически цели може да започнат да се тълкуват като правни задължение. Против пакта е най-голямото политическо движение в страната - националистическата Народна партия, а също либерални и десноцентристки парламентаристи.

Пактът не се занимава с бежанците, които са предмет на отделен документ на ООН, по който се работи.

Отказалите да подкрепят пакта страни до момента са Австрия, Австралия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Израел, Полша и САЩ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят