Швейцария няма да се включи в пакта на ООН за миграцията

Сградата на швейцарския парламент в Берн

Швейцария се присъедини към нарастващ брой страни, които няма да подпишат пакта на ООН за миграцията през декември, съобщи днес правителството, цитирано от ДПА.

Правителството каза, че отлага вземането на окончателно решение, докато не приключи обсъждането на въпроса в парламента.

Интересното е, че посланикът на Швейцария в ООН Юрг Лаубер беше един от двамата главни посредници в преговорите за договаряне на пакта, но правителството не успя да получи подкрепа за него в страната, отбелязва ДПА.

Страните от ООН се събират на 10 и 11 декември в мароканския град Маракеш за подписването на Глобалния пакт за миграцията.

Швейцарските му противници се опасяват, че в дългосрочен план необвързващите му политически цели може да започнат да се тълкуват като правни задължение. Против пакта е най-голямото политическо движение в страната - националистическата Народна партия, а също либерални и десноцентристки парламентаристи.

Глобалният пакт за миграцията има за цел да се справи с факторите, които карат хората да търсят по-добър живот извън страните си, да се бори с трафика на хора и да контролира границите, като същевременно защитава правата на мигрантите. Документът признава, че миграцията причинява проблеми на страните, които приемат мигранти, но изтъква също икономическите, социалните и политическите ползи от търсенето на работа в чужбина.

Пактът не се занимава с бежанците, които са предмет на отделен документ на ООН, по който се работи.

Отказалите да подкрепят пакта страни до момента са Австрия, Австралия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Израел, Полша и САЩ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?