Швейцария отказа облагане на депозити на гърци в местни банки

Швейцария е отхвърлила искане на Гърция за облагане на депозитите на гърци в швейцарски банки. Отказът е бил даден от швейцарския финансов министър Евелин Видмер-Шлюмпф, която бе на посещение в Атина, съобщават гръцките вестници, цитирани в сряда от БТА.

"Съкровището", което гръцкото правителство търси от 2011 г. насам на швейцарска територия, ще остане "скрито" в трезорите на страната, след като Видмер-Шлюмпф каза "не" на гръцкото искане за облагане със задна дата на банковите влогове на гърци в Швейцария, коментира в. "Етнос".

Ако Атина държи на решение по модела на Великобритания, шансовете да бъдат събрани данъци от "тайните" гръцки авоари в швейцарските банки се изпаряват. Споразумението между Гърция и Швейцария за това банково облагане ще се превърне в споразумение за размяна на информация и данни.

Моделите, прилагани в миналото в швейцарски банки, вече се смятат за остарели и трябва да се ориентираме към друга форма, която възнамеряваме да въведем, казала швейцарската министърка на финансите. Тя изразила желанието на Швейцария за обмяна на сведения занапред с Гърция относно банковите депозити, но дала да се разбере, че британският модел не може да бъде приложен по отношение на Гърция.

Гърция се надява от това облагане на депозитите в хазната да влязат 800 милиона евро. Предполага се, че гърци държат в швейцарски банки между 30 и 60 млрд. евро, които ако се обложат, ще могат да донесат очакваните приходи на държавата.

Част от тези авоари обаче са с недеклариран произход.

Атина иска споразумението да бъде същото, каквото Швейцария е подписала с други страни от еврозоната. Швейцария обаче е заинтересована да запази банковата тайна, за да продължи да привлича авоари отвън.

Споразумението е нужно на Гърция, за да напълни държавните фондове, но и за да покаже на практика, че сериозно напредва по пътя на реформите и в борбата срещу ширещото се в страната неплащане на данъци.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?