Швейцария откри най-дългия подземен жп тунел

Швейцария откри най-дългия подземен жп тунел

Швейцария откри в петък най-дългия железопътен тунел под земя, съобщи ББС. Трасето е с дължина 34 км, минава под Алпите и ще намали с 1/3 времето, за което се изминава разстоянието между Германия и Италия.

Пълна готовност за функционирането на съоръжението ще има през декември. Капацитетът му е 42 пътнически и над 80 товарни влака на ден. Общата стойност на проекта е 1.75 милиарда евро. Строителството започна преди 8 години.

В световен мащаб новият тунел “Льотчберг” е третият по дължина. Най-дългото трасе на тунел в света има японският “Сейкан”, а след него се нарежда съоръжението под Ламанша. Те и двата обаче са построени под вода.

В момента Швейцария е основната разпределителна точка в Европа за товари, а целта на тунела е те да бъдат преразпределени от авто на жп-транспорт.

Повече от 4000 тежки камиони ежедневно минават по високопланинските пътища на Швейцария. Това води до много задръствания, замърсяване на въздуха и инциденти. В момента страната осъществява най-големия подземен проект в историята на света. Тунелът Готард ще бъде дълъг 60 км и трябва да бъде готов до 2015 година.

Той ще сведе времето за пътуване от Цюрих до Милано до само 2 часа и половина. Цената му е 13 милиарда евро.

Споделяне

Още от Европа