Швейцария отваря трудовия си пазар за българи и румънци

Швейцария ще отвори трудовия си пазар за българи и румънци, след като на проведен в събота референдум в страната мярката бе подкрепена от около 55 на сто от гласувалите, сочат предварителните резултати от допитването.

Положителният изход бе донякъде предопределен, след като ЕК предупреди страната, че негативен резултат може да влоши изключително сериозно отношенията на Швейцария с ЕС и рискува да доведе до отмяната на всички търговски споразумения между Берн и общността. Затова и през последния месец почти всички министри и депутати, с изключение на крайнодясната Народна партия, инициирала референдума, призоваваха швейцарците да дадат позитивен отговор. Допитването умишлено бе формулирано така,че да акцентира върху отношенията на страната с ЕС, а не толкова върху отварянето на пазара за българи и румънци.

Въпреки позитивния изход до 2016 г. българи и румънци няма да имат същите права като гражданите на старите членки на ЕС. Те от своя страна също трябва да отговарят на някои изисквания като необходимостта да доказват, че имат договор за работа и нямат нужда от социални помощи.

Споделяне

Още от Европа