Швейцария се отказа от ядрената енергетика с референдум

58% от гласоподавателите подкрепиха идеята да се закрият петте работещи АЕЦ в страната

Швейцария се отказа от ядрената енергетика с референдум

Швейцария каза "да" на постепенния отказ от ядрената енергетика, след като идеята събра подкрепата от повече от половината гласуващи на днешния национален референдум по въпроса.

С "да" гласуваха 58.2 на сто от участниците в допитването (1 321 947 души), а против бяха 41.8 на сто (949 169 души). Срещу преминаването към възобновяеми енергоизточници се обявиха само 4 от общо 26-те кантона и полукантона - Швиц, Обвалден, Гларус и Ааргау, съобщи БТА.

По време на допитването гражданите на страната трябваше са се произнесат относно т. нар. "Енергийна стратегия 2050", чиято цел е ядрената енергия постепенно да бъде заменена с възобновяеми енергийни източници.

Тя одобрена миналата есен от парламента като реакция след аварията в японската АЕЦ "Фукушима-1" през 2011 г. Няколко седмици след катастрофата във Фукушима Швейцария, която има пет атомни реактора, произвеждащи около една трета от електричеството в страната, реши да се откаже от ядрената енергия към 2034 г.

Швейцария няма да строи нови АЕЦ, а след известно време ще затвори и петте централи, работещи днес.

Предвижда се страната да използва в бъдеще възобновяеми източници на енергия - ВЕЦ, вятърни генератори и слънчеви инсталации, а преходът да бъде насърчен икономически от страна на държавата. Освен това алпийската република смята чрез мерки за икономия и повишаване на ефективността да намали използването на вносни въглеводородни горива, посочва ТАСС.

Парламентът подкрепи новата стратегия, но най-голямата швейцарска партия Демократичен съюз на центъра поиска референдум по въпроса, защото смята, че прилагането на текста ще доведе до по-високи сметки и ще застраши електроснабдяването. Според партията трансформирането на цялата енергийна система ще струва около 200 милиарда швейцарски франка (183 милиарда евро) до 2050 година. Това значи, че на четиричленно домакинство ще се падат по 3200 швейцарски франка (2900 евро) годишно допълнителни разходи за сметки и данъци.

Правителството оспорва тези изчисления и твърди, че оскъпяването за четиричленно домакинство ще бъде само 40 швейцарски франка на година.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?