Швейцария ще договаря поетапното падане на ограниченията за престой на българи

Гражданите на петнадесетте стари членки на Европейския съюз вече свободно може да влизат в Швейцария, жителите на предпоследните 10 източно европейски държави ще могат да правят това от 2011 г., а за България и Румъния тепърва ще се договаря постепенното отпадане на ограниченията за придвижване. Това съобщи вестник "Журнал дю Жура", цитиран от БТА в четвъртък.

Свободното движение между Швейцария и старите членки на ЕС стана възможно, след като правителството на страната премахна вчера годишните квоти за дългосрочен и краткосрочен престой, Квотите от 15 хиляди души за петгодишен престой и от 115 хиляди – за едногодишен, бяха последното ограничение .

"Журнал дю Жура" отбелязва, че първата се е изчерпвала много бързо, а втората - само частично. Отпадането на квотите е от най-голяма полза за гражданите на Германия, Португалия, Франция и Италия, на които се падат най-много разрешителни за престой в Швейцария, посочва вестникът.

Изданието прогнозира приток на чуждестранни работници през лятото. Експертите обръщат внимание не само на силното търсене на работна ръка, но и на факта, че чужденците не взимат работата на швейцарците в нито един сектор на икономиката.

Швейцария обаче си е запазила възможността да предприеме предпазни мерки, ако през юни 2008 г. бъде отчетено, че молбите за престой надминат с повече от 10 на сто средния брой за последните три години.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?