Швейцария ще гласува на референдум "за" или "против" прогонване на осъдени чужденци

Швейцария ще гласува на референдум "за" или "против" прогонване на осъдени чужденци

В Швейцария ще се произведе референдум със задължителен характер по-късно този месец, а темата му ще бъде дали да бъдат депортирани автоматично чуждестранните граждани, ако бъдат осъдени за престъпления, вариращи от убийство до шофиране с превишена скорост, съобщава в сряда агенция Ройтерс.

Нагласите в известната с богатството и уредеността си алпийска република се изместиха към настроената срещу чужденците десница след потока от 1,1 милиона мигранти, който заля Европа през 2015 г., както и след серията сексуални посегателства, извършени предимно от северноафрикански мигранти срещу празнуващи жени в новогодишната нощ в Германия.

Антиимигрантски настроената Швейцарска народна партия (ШНП), която държи около една трета от местата в парламента, организира референдума. Тя набави необходимия брой подписи, като се заигра със страховете, че чужденците е възможно да представляват риск за швейцарския начин на живот.

Подкрепящата бизнеса Радикалдемократическа партия и ляволибералната Социалдемократическа партия се против, като отстояват виждането, че начинанието на ШНП е расистко, прекалено и може да навреди на отношенията с Европейския съюз.

Швейцария и без това в момента се опитва да спасява договори с най-големия си търговски партньор, след като избирателите подкрепиха през 2014 г. друга лансирана от ШНП мярка за въвеждане на квоти за работниците от ЕС.

Чужденците съставляват една четвърт от 8-милионното население - но и 68 процента от затворниците в Швейцария.

Чужденците - от държави от ЕС като Италия и Германия, но и десетките хиляди от Балканите и Африка, също така представляват голяма част от заетите в големите компании на швейцарска територия.

Предлаганият закон предвижда чужденците да бъдат автоматично депортирани, след като изтърпят наказанията си, без да имат право на обжалване. Това ще се отнася както за тежки престъпления като убийство, изнасилване и въоръжен грабеж, така и за две по-леки престъпления, ако те са извършени в рамките на 10-годишен период, като шофиране с превишена скорост и влизане с взлом.

"Секондо", както швейцарците наричат родените в Швейцария деца на мигранти, които нямат гражданство - без обаче в понятието да се влага обиден смисъл, също ще бъдат заплашени от автоматично експулсиране, ако бъдат осъдени за престъпление.

Кампанията на ШНП за референдума е доста директна. Има плакати, на които бяла овца изритва черна овца от Швейцария. Бившият депутат от ШНП Кристоф Мьоргели написа следното в Туитър: "Двама тъмнокожи мъже, говорещи развален немски, са извършили сексуално посегателство срещу две жени в Арбон. Депортирайте криминално проявените чужденци".

Швейцарският актьор Бруно Ганц, играещ ролята на дядото във филма от 2015 г. "Хайди", както и на Хитлер в номинираната за Оскар кинолента "Крахът на Третия райх", се появява в реклами срещу инициативата. "Не съсипвайте Швейцария", призова избирателите Ганц. "Искате ли внуците ви да мислят, че сте били расисти?"

Инициативата на ШНП ще бъде подложена на гласуване в рамките на швейцарската система за пряка демокрация на 28 февруари. За да мине, ѝ е необходимо обикновено мнозинство.

Социологическите проучвания сочат, че привържениците на предложението имат лек превес над противниците, каза Клод Лоншан от социологическия институт Дружество за практически социологически изследвания. "Ако мине, това (предложение) ще бъде вот срещу големи сегменти от политическата, бизнес и гражданската върхушка", каза той.

Швейцарските бизнес лидери, които са наели доста чужденци, в общи линии се противопоставят на мярката, като отбелязват, че парламентът вече е одобрил реформи за облекчаване режима на депортациите за някои тежки престъпления.

Критиците са на мнение, че автоматичните депортации ще нарушат Европейската конвенция за защита на правата и основните свободи на човека в частта ѝ за семействата, тъй като депортираните може по този начин да изоставят зависещи от тях роднини, като ги изложат на финансови трудности.

"Лишаването на някого от възможността да бъде разпитан или да бъде проверено личното му положение преди депортацията е не просто скъсване с унаследеното от нас швейцарско и европейско правосъдие", каза бившият федерален съдия Николо Разели, водач на кампанията за отговор "Не" на референдума. "Това е нехуманно".

В ЕС депортациите като цяло стават след специални съдебни решения, а опитите да бъдат автоматизирани се натъкнаха на правни пречки на основание правата на човека.

Този месец генералният адвокат към Съда на ЕС излезе с предварително решение, в което се казва, че пълнолетен чужденец, който не е гражданин на съюза и който единствен се грижи за дете с гражданство на съюза, не може да бъде депортиран просто защото той или тя имат криминално досие.

Кампанията на ШНП датира от 2010 г., когато избирателите наредиха на швейцарския парламент чрез друг референдум със задължителен характер да предприеме стъпки за увеличаване и ускоряване на експулсациите на осъдени чужденци.

Парламентът одобри законопроект, изискващ депортация за тежки престъпления, но добави "клауза за трудности", която позволява на съдиите да спират някои депортации в частност на хора с швейцарски корени.

Инициативата на ШНП отива още по-далеч, като иска експулсиране без съдебно разглеждане за всички чужденци при по-широк кръг престъпления. Клаузата за трудностите, казват представители на партията, на практика ще позволи на прекалено много "опасни" чужденци да останат.

"Наш приоритет трябва да е обществената сигурност, а не положението на даден престъпник", каза депутатът от ШНП Хайнц Бранд.

"Целта ни е да депортираме колкото се може повече хора, просто искаме да изпратим послание, че ако извършат престъпление, ги заплашват строги последствия."

По правителствени оценки 10 210 души е могло да бъдат депортирани през 2014 г., ако предложението на ШНП е било в сила. Но депортациите биха срещнали някои правни ограничения, дори и предложението на партията да се превърне в закон.

Служител на швейцарската агенция по миграцията каза пред Ройтерс, че каквото и престъпление да бъде извършено, никой чужденец не може да бъде изгонен, ако е заплашен от война или преследване в родината си.

Референдумът привлече вниманието на големи, базирани в Швейцария компании, включително фармацевтичната "Новартис" - две трети от нейните 13 500 работници в Швейцария са чужденци.

"Разбираемо, че хората са обезпокоени", каза изпълнителният директор на "Новартис" Джоузеф Хименес. "В същото време Швейцария трябва да се замисли за политиката, която я е превърнала в невероятна страна, (така) атрактивна за компаниите да идват тук".

По БТА

Споделяне

Още от Европа