Швейцария ще ограничи свободата на движение най-рано след година-две

Властите в Швейцария разполагат със срок от три години, за да въведат в действие резултатите от референдума по въпроса за свободното движение. Вероятно прилагането на решението от референдума няма да стане по-рано от година-две. Това заяви на пресконференция в Брюксел Ив Росие, държавен секретар в МВнР на Швейцария.

 

Той поясни, цитиран от БТА, че референдумът е бил по инициатива на група граждани и е довел до промени в конституцията, за които е липсвала предварителната подкрепа на правителството и парламента.

 

Правителството днес е в положение да признае и приложи въведените конституционни промени, посочи Росие.

 

Предвижда се преходен срок от три години за приложението на гласуваните промени. В този период нищо няма да се промени - нито за гражданите на ЕС, нито за дружествата в Общността, поясни той.

 

Не сме в състояние днес да отговорим дали решението от референдума може да бъде приложено в съответствие с подписаните споразумения с ЕС в областта на свободното движение.

 

Необходим е задълбочен анализ. Ако резултатите от референдума се окажат несъвместими със споразуменията, ще преценим как да постъпим със самите споразумения с ЕС - съществуващите и бъдещите, заяви швейцарският дипломат.

 

Дейвид О'Съливан, представител на Европейската служба за външно действие посочи, че за ЕС свободата на движение е ценност от същата величина като пряката демокрация в Швейцария.

 

Уважаваме резултатите от референдума, но честно казано те имат изключително дълбоко отражение на дългосрочните ни отношения с Швейцария. Нямаме намерение да предприемаме наказателни мерки, уточни О'Съливан.

 

Предвижда се следващата среща между представители на ЕС и Швейцария по въпросите, възникнали след референдума, да се състои през април.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?