Швейцария ще отпусне 1.1 млрд. евро за страните от Източна и Централна Европа в ЕС

Президентката на Швейцария Дорис Лойтхард и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер

Швейцарското правителство съобщи, че ще деблокира над 1 милиард евро, за да продължи да помага, както прави вече 10 години, на източно- и централноевропейските страни членки на Европейския съюз, предаде Франс прес.

Тази "автономна помощ", която предстои да се гласува в парламента, се равнява на 1.3 милиарда швейцарски франка за нов 10-годишен период. Предназначението ѝ е да намали икономическите и социалните несъответствия в Европа, което е в икономически и политически интерес на Швейцария, обясни в комюнике правителството.

Новината беше оповестена от президентката на Швейцария Дорис Лойтхард при посещение в Берн на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Швейцария показва, че е надежден партньор", заяви на пресконференция Юнкер. Обвинен от журналист, че е дошъл в Швейцария "да иска чек", председателят на ЕК увери: Не съм в Берн, за да получа подарък. Решенията на Федералния съвет (правителството) са самостоятелни и независими.

От 2007 г., в рамките на подпомагане на разширяването, Швейцария, която не е член на ЕС, но членува в Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ), подпомага финансово множество проекти, които имат за цел да намалят икономическото и социално неравенство в страните от Централна и Източна Европа, присъединили се към ЕС през 2004, 2007 и 2013 г. Сумата възлиза на общо 1,3 млрд. франка.

Срокът на програмата, одобрена от швейцарското население на референдум през 2006 г., изтече в края на май тази година. Правната база за подновяването ѝ беше одобрена от швейцарския парламент през септември 2016 г., но правителството, което се очакваше също да я одобри, така и не направи това. Миналата седмица то съобщи, че е взело решение за "кохезионния милиард", но не пожела да го конкретизира преди визитата на Юнкер в Берн.

Над 1 млрд. евро от новата сума за следващите десет години е предвидена за професионално обучение и образование и справяне с безработицата сред младежите, а останалите пари са предназначени за "по-добро управление на мигрантските потоци".

Швейцария не е член на ЕС, но има множество двустранни споразумения с Брюксел. От 2014 г. отношенията между Берн и Брюксел чувствително охладняха, след като швейцарските граждани подкрепиха инициатива против масовата имиграция. Това разгневи ЕС и той незабавно изключи Швейцария от програмата за студентски обмен "Еразъм". Положението се подобри, след като в края на 2016 г. швейцарският парламент одобри смекчена версия на гласуваната през февруари 2014 г. инициатива.

Споделяне

Още от Европа