Швейцария стяга армията си, загрижена от социалното напрежение в Европа

Швейцария стяга армията си, загрижена от социалното напрежение в Европа

С протестите срещу мерките за икономии, които избухват в Европа и се разрастват в гражданско неподчинение, Швейцария, която е известна с вечния си неутралитет, се подготвя да въведе необичайни мерки, за да се предпази от нашествие на емигранти, съобщи в понеделник "Дарик файнанс" като се позова на сайта на телевизия CNBC, която се позова на публикация на в. "Der Sonntag".

В страната е било проведено военно обучение, което да тества колко бързо армията може да бъде призована и приведена в готовност за действия. В учението са участвали две хиляди военни, които са били събрани в осем различни града на страната.

Швейцария не е член на еврозоната и е една от малкото страни, в които има задължителна военна служба. Броят на военнослужещите е 200 000, което прави швейцарската армия най-голямата в Европа спрямо броя на населението.

Министърът на отбраната Уели Маурер (Ueli Maurer) е цитиран да казва, че има "ескалация на насилието в Европа". Страната е загрижена от протестите в градове като Атина и Мадрид и се опасява от нашествие на бегълци от Гърция, Испания, Италия, Франция и Португалия.

"Не мога да изключа, че в следващите години може да се нуждаем от армия", казва Маурер. Според него ситуацията може да се усили значително, като не е ясно колко дълго тази криза може да бъде успокоявана само като се разчита на парите.

Възможно е Швейцария да върне на служба 1 600 военни, които да патрулират на стратегически места в страната, включително на летищата, индустриалните обекти и пред сградите на международните организации.

Споделяне

Още от Свят