Швейцария заема предпазлива позиция по санкциите срещу Русия

Неутрална Швейцария зае предпазлива позиция в украинската криза, като заяви, че няма да да допусне да бъде "мамена" от онези, които искат да заобикалят западните санкции срещу Русия, но не отиде по-далеч и не обяви свои собствени мерки, предаде Ройтерс.

САЩ, ЕС и Канада замразиха авоарите и наложиха визови забрани на високопопоставени руски служители заради анексирането на украинската Кримска република от Москва. Но Швейцария, която е световен център за частно банкиране и популярна дестинация за руския елит, се опасява от въвеждане на мерки, които могат да компрометират неутралитета ѝ или да накърнят близките ѝ търговски отношения с Москва.

"Правителството реши, че Швейцария при необходимост ще вземе необходимите мерки, за да не бъде мамена с цел избягване на сегашни и бъдещи санкции на международната общност", се казва във внимателно формулирано изявление, публикувано на правителствения уебсайт. Това означава, че санкциите, наложени от ЕС, ще се прилагат и в Швейцария заради членството ѝ в Шенгенската зона за свободно движение, се уточнява в документа.

Швейцарският външен министър Дидие Буркхалтер каза на пресконференция, че 33-мата руснаци и жители на Крим от списъка на ЕС на подлежащите на санкции руски граждани няма да могат да кандидатстват за шенгенски визи чрез Швейцария. В зависимост от развитието на ситуацията правителството си запазва възможността да приложи в по-пълен обем санкциите на ЕС и САЩ.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?