Швейцария замрази сметката на "клуба на богатите страни"

Швейцария замрази сметката на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), в която влизат 30 от най-богатите в света страни, съобщи в сряда АФП, като се позова на прессекретаря на шведското министерство на икономиката Рита Балдегер. По думите ѝ така Швейцария изразява несъгласието си с включването на държавата в "сивия" списък на страните – "данъчен рай". От министерството отбелязаха, че са приложили правото си да замразят 136 хиляди евро на ОИСР, предназначени за сътрудничеството на "клуба на богатите" със страните от Г-20.

В "сивия" списък на ОИСР попаднаха около 40 държави. Те вече обещаха на организацията да приведат банковото си законодателство в съответствие с изискванията ѝ, но досега не са го сторили. Други четири страни – Коста Рика, Малайзия, Филипините и Уругвай. Това означава, че те са страни, които могат да бъдат ползвани от чужди граждани за укриване на данъци. През април тази година стана известно, че всички страни от "черния" списък са се съгласили да си сътрудничат с ОИСР.

Швейцария вече многократно се възмущаваше, че е попаднала в "сивия" списък. На 3 април от швейцарското министерство на финансите заявиха, че критериите на ОИСР за включване на държави в "сивия" списък не са съвсем ясни. От страната отбелязаха, че винаги са готови за диалог с данъчните служби на други страни, ако се извършват разследвания за укриване на данъци.

В началото на тази година бе съобщено, че Швейцария трябва да влезе в "черния" списък, но през март държавата обяви готовността си да сътрудничи на ОИСР и да преразгледа банковото си законодателство, както направиха Белгия, Люксембург, Андора и Лихтенщайн.

Споделяне

Още от Свят