Швейцарска компания придоби водещ български ИТ дистрибутор

Швейцарска компания придоби водещ български ИТ дистрибутор

Швейцарската компания "АЛСО Холдинг" (ALSO Holding) финализира сделката за покупката на водещия ИТ дистрибутор у нас "Солитрон България", след като получи разрешение от Комисията за защита на конкуренцията. Това се казва в съобщение от AЛСО до медиите, като цената на сделката не е посочена.

С оборот от 110 милиона евро и около 120 служителя, "Солитрон България" е лидер в бранша у нас, като държи около една трета от пазара.

Придобиването е още една важна стъпка в прилагането на стратегията на ALSO за укрепване на позицията на холдинга на източноевропейските пазари, е посочено в съобщението.

"Солитрон" e основана в София през 1991 г. от Петър Иванов и Георги Новаков. Преди покупката от швейцарците Иванов е едноличен собственик на компанията като физическо лице и чрез фирмата "Солиспед", в която държи 100% от капитала.

В периода 2011 г. - 2018 г. "Солитрон" утроява приходите си. Компанията разпространява продуктите и услугите на над 50 световни производителя - от смартфони и лаптопи до крайни ИТ решения за бизнеса. Предлага още консултации и обучение.

С осъществяването на сделката бизнес партньорите на "Солитрон" вече ще имат достъп до трите бизнес модела от AЛСО - доставки на широка гама продукти, решения и услуги и голямо портфолио от доставчици.

Новите иновативни технологии и платформи, като виртуализация, облачни услуги, 3D принтинг, process mining, базирани на изкуствен интелект решения и интернет на нещата (IoT), ще бъдат предлагани от ALSO Group и ще дадат възможност на партньорите да разширят сегашния си бизнес.

Придобиването на българската компания е част от стратегията на ALSO Group към разширяване на присъствието ѝ в Източна Европа. През последната година компанията купи value added дистрибутора DISS в Словения за11 млн. евро, полския ABC Data Group, който е регионалният ИТ дистрибутор с най-голямо покритие в Източна Европа със своите клонове в Унгария, Румъния, Чехия и Словакия, както и един от топ три ИТ дистрибуторите в Хърватия - RECRO.

Така с днешна дата ALSO присъства в 13 източноевропейски държави, включително Литва, Естония, Латвия, Словения, Беларус и Украйна. Общият потенциал на пазара в тези страни е около 30 милиарда евро. ALSO иска да постигне общ пазарен дял от 20% за целия регион.

ALSO Holding е създадена през 1984 г. и от 1986 г. е листвана на Швейцарската фондова борса. През 1988 г. мажоритарен собственик на компанията става Schindler Holding, а през 2011 г. групата се слива с германската Actebis и така се създава ALSO-Actebis Holding (впоследствие се връща името ALSO Holding).

Така в обединения концерн влиза германската инвестиционна група Droege Group, която впоследствие изкупува дела на Schindler. В момента тя държи над 51% от ALSO чрез дъщерната си Special Distribution Holding GmbH, а останалите 48.70% се търгуват свободно на борсата в Цюрих. По този начин ALSO Holding е много привлекателна за институционални и дребни инвеститори и броят им в последните години е нараснал четворно до над 3400 през миналата година.

ALSO присъства в много европейски държави, като продава хардуер, софтуер и платформени решения от над 550 производители на големи вериги за техника, интегратори и фирми. В собствения си консолидиран отчет компанията твърди, че има над 100 000 клиента. За 2018 г. приходите на групата възлизат на 9.17 милиарда евро.

 

Споделяне

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?