Швейцарска компания ще строи нов град в Хърватия за 1,5 милиарда евро

Швейцарски инвеститор реши да вложи над 1,5 милиарда евро в проект за нов град в Хърватия, който изцяло ще промени облика на хърватския туризъм и ще покаже на потенциалните инвеститори, че си струва да работят в Хърватия, съобщи националната телевизия ХРТ, цитирана от БТА в понеделник.

Седем години и 60 милиона евро са били необходими за покупката на земя в местността Заблаче край адриатическото пристанище Шибеник, където ще се строи новото селище. Швейцарците са готови за започване на строителните работи, щом бъде довършен подробният урбанистичен план, което се очаква в края на годината.

Новият град за около 2500 души население, ще има всичко необходимо - от хотели висока категория, вили и пристанища за яхти, до здравни заведения и паркове, съобразени с най-високите екологични и пространствени стандарти.

Общинските власти в Шибеник са подкрепили проекта, защото той ще означава стотици нови работни места и приходи от данъци, измерващи се с милиони куни.

Според инвеститора новото градче ще даде възможност за удължаване на туристическия сезон и ще даде нов импулс за туризма в Хърватия.

Споделяне

Още от Бизнес