Швейцарската банка UBS ще плати 1.5 млрд. долара заради манипулиране на LIBOR

Швейцарската банка UBS ще плати 1.5 млрд. долара заради манипулиране на LIBOR

Швейцарската банка Ю Би Ес (UBS) обяви, че ще плати глоба от 1.530 млрд. долара заради скандала с манипулирането на междубанковата лихва Либор след споразумение с американските, британските и швейцарските власти, предадоха световните агенции, цитирани от БНР.

Ю Би Ес посочи, че очаква загуба за четвъртото тримесечие заради провизиите за уреждане на правни спорове.

Общата сума от 1.4 милиарда швейцарски франка включва 160 милиона британски лири, които ще бъдат платени на британските власти, и 1.2 милиарда долара, които банката ще плати на американското министерство на правосъдието.

59 милиона франка ще получи швейцарският орган за контрол на пазарите, наредил конфискуването на неправомерно придобити печалби.

Глобата е три пъти по-висока от тази, която се съгласи да плати британската банка "Барклис" (Barclays) през юни за манипулиране на Либор.

Това е и втората по размер глоба, налагана на банка – повече от нея се е съгласила да плати само британската Ейч Ес Би Си (HSBC) - рекордните 1.92 милиарда долара - за да прекрати разследване в Съединените щати за пране на мръсни пари на наркокартели, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?