Швейцарската централна банка продаде 113 тона злато

Швейцарската централна банка продаде 113 тона злато

Швейцарската национална банка заяви, че в периода 15 юни – 26 септември тази година е продала 113 тона злато, предава в петък Франс прес. Това е почти половината от 250-те тона, които през юни монетарните власти на страната  решиха да продадат на световния пазар. Очаква се продажбата да приключи до септември 2009 година, след което Швейцария ще остане с 1040 тона злато.

Решението да се продаде част от златото на страната, която очаква да спечели 6.5 млрд. швейцарски франка (3.9 млрд. евро), по традиция е съгласувано с европейските централни банки, за да се избегне падането на цените на златото. В резултат Швейцария спечели повече средства, отколкото очакваше. Стойността на тройунция злато от юни нарасна от 650 до почти 740 долара. Това е най-високото равнище, което е стигала цената на златото за последните 27 години.

Получените от продажбата средства са предвидени от швейцарската национална банка за попълване валутните резерви на страната. Видовете валута, които ще купи банката, когато на световните пазари се наблюдава рекордно нисък курс на американския долар спрямо еврото, не се споменават.

През 2006 година банката от валутни вложения е спечелила само 800 млн. швейцарски франка (480 млн. евро), което е 6 пъти по-малко отколкото през 2005 г., когато подобни инвестиции ѝ донесоха 5.3 млрд. франка (3.2 млрд. евро).

Споделяне

Още от Бизнес