Швейцарски фирми проучват ИТ и аутомотив сектора у нас

Швейцарската делегация

Представители на Швейцарския икономически форум е на посещение у нас да проучи възможностите за инвестиции в информационните технологии, аутомотив и други високотехнологични сектори на България. Това съобщиха от икономическото министерство в петък след среща на заместник-министъра на икономиката Лилия Иванова с швейцарската делегация, на която е присъствала и Мюриел Берсе Коен, посланик на Конфедерация Швейцария.

Доминик Ислер, изпълнителен директор на Швейцарския икономически форум, е обяснил интереса към страната ни с висококвалифицираните кадри и икономическата и политическа стабилност. Със зам.-министъра са обявили, че взаимодействието в иновациите и дигиталният сектор е от ключова важност за двустранните взаимоотношения.

Иванова обяснила, че българската страна е заинтересована от привличане на инвестиции във високотехнологични производства и услуги със средна и висока добавена стойност. "Считаме че съществува потенциал за сътрудничество в ИТ и аутсорсинг, фармацевтичната и хранително-вкусовата промишленост", допълва тя, цитирана от ведомството си.

По думите ѝ швейцарският бизнес може да се възползва от макроикономическата и финансова стабилност в страната, благоприятен данъчен режим, наличие на квалифицирана работна сила и най-ниските оперативни разходи в Европа. Тя представила пред делегацията възможностите за инвестиране в София Тех Парк и в индустриалните зони в страната.

През първите шест месеца на 2019 г. швейцарските инвестиции у нас възлизат на близо 70 млн. евро, а страната е сред 10-те най-големи инвеститори по размер на ПЧИ в България от 1996 г. насам, посочват от икономическото министерство.

"Само за първите пет месеца на 2019 г. стокообменът между България и Швейцария възлиза на 167.573 млн. евро, като има увеличение със 7.1%", посочила Лилия Иванова.

Споделяне

Още от България