Швейцарски фирми с покана за тунела през Кресненското дефиле

Швейцарски фирми с покана за тунела през Кресненското дефиле

Три от най-големите швейцарски фирми в пътното, тенелното и хидроенергийното строителство бяха поканени да се включат в търговете за проектиране и строителство на един от най-големите тунели в Европа – този през Кресненското дефиле. Това са “Ломбарди”, “Амберг инженеринг” и “Баслер и Хофлер”.

Поканата е дошла по време на среща на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова във федералната служба Пътна инфраструктура на Швейцария. Срещата е организирана със съдействието на българския посланик Меглена Плугчиева, съобщи министерството на регионалното развитие.

На срещата министър Павлова е представила предстоящите за изграждане у нас големи инфраструктурни проекти. "Голямо предизвикателство за нас е строителството на два тунела, единият от които ще е от най-дългите в Европа. Затова за нас е важно да имаме добри проекти и предстои България да обяви конкурси за избор на проектанти и изпълнители", каза министър Павлова.

В момента швейцарската компания "Ломбарди" изгражда жп тунела Готард и най-големия пътен тунел от 57 км свързващ Швейцария с Италия.

“Амберг инженеринг" е поканена да консултира строителството на няколко тунела в Сочи, които трябва да бъдат завършени за зимната олимпиада през 2014 г. Фирмата е специализирана и в изграждането на хидроенергийни проекти по цял свят.

“Баслер и Хофлер“ също участва в строителството на някои от големите швейцарски тунели.

До този момент Швейцария има общо 1100 км тунели, които позволяват бързо и безопасно предвижване.

През пролетта на 2013 г. в Цюрих ще има бизнес форум с акцент пътното и тунелното строителство, обеща посланик Плугчиева.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?