Швейцарски град въвежда биткойна за общинските услуги

Швейцарски град въвежда биткойна за общинските услуги

За първи път в света град Цуг в Централна Швейцария ще започне пробно да приема криптовалутата биткойн като средство за разплащане за общински услуги, информира сайтът Суисинфо (swissinfo.ch), цитиран от БТА в сряда.

Управата на Цуг взе решението миналата седмица, а проектът започва от 1 юли и ще продължи до края на 2016 година.

Ще бъдат приемани плащания в биткойни на стойност до 400 швейцарски франка (205.8 долара) за стандартна общинска услуга.

Властите заявяват, че желаят да дадат пример в региона, който неотдавна стана център на финансово-технологичния сектор в страната.

В "крипто-долината" на Швейцария, както сам се определя Цуг, има около 15 компании, специализиращи в т. нар. блокчейн технология, която е в основата на трансакциите с биткойни.

В края на 2016 година ще бъде направен анализ на схемата и градът ще реши дали иска да продължи да приема плащания в дигиталната валута.

За първи път в света биткойните са приети като валута на държавно равнище, посочи пред в. "Нойе цюрхер цайтунг" Никлас Николайсен, главен изпълнителен директор и съосновател на младата технологична компания "Биткойн суис" (Bitcoin Suise).

Компанията се занимава с покупка и продажба на криптовалутата. Централата ѝ е разположена в Баар, недалеч от Цуг.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?