Швейцарски вестник: Русофилски вятър духа в Европа

Швейцарски вестник: Русофилски вятър духа в Европа

"Вятър на русофилия помита Европа", пише в. "Трибюн дьо Женев" и отбелязва, че в неделя България и Молдова, разочаровани от ЕС, са гласували за сближаване с Москва.

"Кой е следващият?", пита швейцарският всекидневник и цитира анализ на руската агенция "Спутник", озаглавен "Вятър от Русия духа в България и Молдова". Според руския коментатор "големите промени едва сега започват" и те се дължат на отхвърлянето на политиката на Запада, отбелязва в. "Трибюн дьо Женев", цитиран от БТА.

Изборите през уикенда наистина дадоха на Русия повод да се радва, коментира швейцарското издание. В България новакът в политиката ген. Румен Радев победи с близо 60 на сто кандидатката на еврофилите, подкрепяна от премиера Бойко Борисов. Новият държавен глава обещава "добър диалог с президентите на САЩ и Русия", казва, че Крим е де факто руски, след като беше анексиран през 2014 г., и иска да работи за отмяна на санкциите на ЕС срещу Москва, отбелязва вестникът.

Избирането на Радев води до период на несигурност сред българските управляващи, след като премиерът Борисов подаде оставка заради политическия неуспех, пише "Трибюн дьо Женев". Парламентарните избори вероятно няма да бъдат свикани преди март, което означава период на политическа нестабилност в най-бедната страна от ЕС, както при протестите срещу корупцията през 2013 г., прогнозира вестникът.

Членове на партията на подалия оставка премиер смятат, че Русия се опитва да дестабилизира Европа, като финансира антиевропейски движения. Но не е трудно да се види разочарованието на гласоподавателите от ЕС, комбинирано с желание да не отчуждават Русия, от която българите до голяма степен зависят за доставките на газ, отбелязва швейцарското издание.

В Молдова спечелилият президентските избори лидер на Партията на социалистите Игор Додон обещава да промени споразумението за асоцииране с ЕС, което доведе до ембарго върху вноса на молдовски продукти в Русия. Според проучване от миналия месец 44 на сто от молдовците са за присъединяване към Евразийския съюз, а само 30,9 на сто - към Европейския съюз. Освен това двама от всеки трима молдовци имат доверие в руския президент Владимир Путин.

Не само България и Молдова подобряват връзките си с Русия, отбелязва "Трибюн дьо Женев". Путин може да разчита и на сърбите, които също като руснаците са православни и славяни. Гърция на премиера Алексис Ципрас се опитва да играе кремълската карта срещу западните си съюзници, а Кипър, който е данъчно убежище за руски пари, няма никакъв интерес да отблъсква Москва. Унгарският премиер Виктор Орбан, чиито отношения с Брюксел явно са в криза, е явен почитател на руския лидер...от когото зависи почти изцяло енергетиката на страната му.

По-притеснително е, че Москва създава връзки с европейската крайна десница, коментира "Трибюн дьо Женев". На организирания в Крим референдум за независимост, бойкотиран от наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Русия приветства посещението на политици от Австрийската народна партия, фламандската партия "Влаамс беланг", френския Национален фронт, от унгарската партия "Йоббик" и от италианската Северна лига.

Телевизия "Раша тудай" и агенция "Спутник", които излъчват на различни езици, често канят Найджъл Фараж, за когото се смята, че е в основата на успеха на Брекзита през юни, Герт Вилдерс (поздравяван за холандския референдум, който през април блокира европейското споразумение за асоциация с Украйна) и лидерката на Националния фронт Марин льо Пен, фаворитката на предстоящите президентски избори във Франция, отбелязва "Трибюн дьо Женев".

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?